Кое е най-доброто синьо сирене? Това зависи от вашите предпочитания. Няма

...
Кое е най-доброто синьо сирене? Това зависи от вашите предпочитания.
Няма
Коментари Харесай

Най-известните сини сирена в света

Кое е най-хубавото синьо сирене? Това зависи от вашите желания.

Няма подозрение в това, че синьото сирене (известно още като сирене bleu), не е за всеки усет. Има разнообразни типове сини сирена, които са известни, елементарно налични и сигурно ще угодят на другите усети.

Най-известните сини сирена в света

Датско синьо сирене (Danish blue)

 Датско синьо сирене

Това сирене е основано при започване на 20-ти век от датски производител на сирене, чието име е Мариус Боел. Направил е опит да имитира известното сирене Рокфор във връзка с външен тип, мирис, текстура и усет. Danish Blue е полумеко, кремообразно сирене, приготвено от краве мляко. В съпоставяне с мощния усет на Рокфор, този тип сирене се смята за леко синьо сирене. Често се продава в клинове, в кругла форма или блокове. За процеса на зреене на мухъла Penicillium roqueforti се вкарва отмерено в дълбоки канали. Традиционно сиренето е отлежало в пещера или друга тъмна, влажна среда в продължение на 8 до 12 седмици.

Горгонзола (Goroonzola)

Както подсказва името, Горгонзола е италианско сирене, направено или от козе, или от несмесено краве мляко, или от композиция от двете. Текстурата на Горгонзола варира от мека до твърда. " Горгонзола " е дребен италиански град. Това сирене в този момент се прави в районите на Ломбардия и Пиемонт. В него вкарват млечно-кисели бактерии, както и обичайните Penicillium roqueforti.

Мейтаг (Maytag)

Това сирене получава името си от фермата, където се създава - Maytag. През 1941 година внуците на създателя на млечната плантация Maytag стартират да млечни артикули. Искали са да създадат сирене, което да е сравнимо с всемогъщия Рокфор. Процесът на произвеждане на сиренето Maytag е открит и патентован от двама микробиолози от Държавния университет в Айова.

Стилтън (Stilton)

 Най-известните сини сирена в света

Стилтън е британско сирене, което от време на време се назовава Кралят на сирената! Стилтън има предпазено название за генезис, което значи, че всяко сирене, обозначено като Stilton, би трябвало да дава отговор на избран набор от стандарти. Всички сирена със предпазен генезис се следят от самостоятелни държавни организации, които правят инспекции на качеството на инцидентен принцип. За да бъде едно сирене Стилтън, значи, че би трябвало да се направи в Лестършир, Нотингамшър, или Дербишър в Англия, където единствено седем мандри са лицензирани да го създават. Синьото сирене Стилтън постоянно е с цилиндрична форма и в никакъв случай не е сплеснато. Има лична неповторима коричка, а сините линии излизат на открито от центъра по доста присъщ метод.

Рокфорт (Roquefort)

 Синьо сирене Рокфор

Подобно на Стилтън, има предпазено название за генезис. Всички сирена Рокфорт се създават от овче мляко. Само сирене, отлежало в пещерите Combalou в Рокфор Сюр Сулзон, може да бъде обозначено като Рокфорт. Penicillium roqueforti може да се откри единствено в същите тези пещери.

Как се прави синьо сирене Рокфор

В рамките на 48 часа след доенето на животните млякото се нагрява и слага в огромни вани, където може да ферментира. Изварата по-късно деликатно се нарязва на кубчета, изцежда се и се осолява. След това остава в мандрата за няколко дни, до момента в който не бъде трансферирана в пещерите. Точно преди да се реалокира в пещерите, сиренето е усърдно пробито, с цел да се насърчи гъбичният напредък. Скоро ще се получи синьо сирене, по-късно ще се остави в пещерите за няколко седмици. След това питите сирене се увиват и отлежават още 3 до 10 месеца.

Други марки сини сирена

 Сини сирена

- Fourme d'Ambert;

- Valdeon;

- Cambozola black label и други.

Има хора, които заобикалят синьото сирене поради репутацията му, че има доста изострен аромат и характерно мощен усет. Въпреки това не всички сини сирена си наподобяват. Някои са изненадващо леки. Като общо предписание меките и кремообразни сирена имат по-малко от мощния аромат, който имат по-твърдите сирена. Горгонзола и Датското синьо сирене имат най-лекия усет. Рокфорт несъмнено е победител в категорията мощно, синьо сирене. Той има отличителна мирис. Това синьо сирене може да не е уместно за начинаещия консуматор на синьо сирене! Мейтаг е ронливо и безусловно се топи в устата Ви.

Всички тези най-хубави сини сирена са подобаващи за приготвянето на вкусни

- ордьоври със синьо сирене;

- сосове със синьо сирене;

- фондю;

- салати със синьо сирене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР