Коди Уилсън от компанията Defense Distributed измисли твърде оригинален изход

...
Коди Уилсън от компанията Defense Distributed измисли твърде оригинален изход
Коментари Харесай

Defense Distributed вече продава CAD файловете за разпечатване на огнестрелно оръжие

Коди Уилсън от компанията Defense Distributed измисли прекомерно автентичен излаз от ситуацията, в което го сложи американският съд, който реши да спре свободното и гратис разпространение на файловете за щемпел на пластмасовите елементи за револвери и пушки.

Като всеки спазващ законите човек, Коди спря разпространяването на CAD файловете под свободен лиценз, само че стартира да ги продава . „След като не мога да стана Napster-а в света на 3D печата на огнестрелно оръжие, на драго сърце ще се съглася да бъда iTunes“ – съобщи Уилсън по време на конференцията от 28 август.



Да си напомним, че на 10 юли 2018 година бе дата на историческо събитие. След петгодишен развой завърши делото межу министерството на правораздаването на Съединени американски щати и организацията за отбраната на човешките права Second Amendment Foundation, представяща Коди Уилсън и неговата компания Defense Distributed. Тази компания разпространяваше файловете за 3D щемпел на револвери и пушки посредством интернет, в това число и на популярния Освободител (Liberator) – първият в света револвер, напълно разпечатан благодарение на 3D принтер.

Защитниците на човешките права завоюваха делото и правото за свободно издание на файловете в Глобалната мрежа.

Всичко стартира, когато Second Amendment Foundation и Defense Distributed подадоха правосъден иск против държавния департамент на Съединени американски щати, откакто през месец май 2013 година администрацията на Обама наложи възбрана за разпространение на файловете за 3D щемпел на оръжие, като се базира на остарелия закон още от времето на Студената война за възбрана експорта на оръжие International Traffic in Arms Regulations (ITAR).

През юли тази година след съглашение сред страните, възбраната бе снета. Освен това министерството на правораздаването се съгласи да възвърне всички юридически разноски на ищеца и даже да заплати спомагателни $10 хиляди.



В последна сметка страната се съгласи, че неавтоматичното огнестрелно оръжие с диаметър до 0.50, в това число всички модерни спортни карабини от рода на AR-15 и аналогичното огнестрелно оръжие „по принцип не са военни“. Случилото се бе счетено за значима победа на свободата и конституционните права.

Но на 30 юли тази година двадесет американски щата подадоха правосъден иск във федералния съд на Сиатъл против компанията Defense Distributed. Тя към този момент бе показала уеб страницата DEFCAD (само за американски IP адреси) и стартира да популяризира чертежите за 3D щемпел на огнестрелно оръжие. Само след няколко часа съдът оформи решение, забраняващо на Defense Distributed свободно да популяризира въпросните файлове.

Представителите на двадесетте американски щата обявиха, че съглашението сред държавния департамент и Защитниците нарушава Закона за административната процедура. Както и Десетата корекция на Конституцията на Съединени американски щати, позволяваща на всеки щат да контролира огнестрелното оръжие в лимита на своите граници.

Ето че Коди Уилсън откри излаз от това объркано състояние. Той интерпретира правосъдната възбрана безусловно: неразрешено е безплатното разпространение на цифровите модели. За да заобиколи това ограничаване, той стартира да продава флаш стикове, съдържащи същата информация. Цената на стоката дефинира самият покупател (Name Your Price).



Коди съобщи пред CNN, че към този момент има стотици поръчки. „Всеки, който желае, може да получи тези файлове. Аз ги продавам и адресирам. Това в никакъв случай няма да спре. Невъзможно е да бъде спрян свободният продан на идеи„. Той сподели още, че файловете за карабината AR-15 се купуват за $15, само че има поръчки и при цена $1. Много от тях са за $10 и $8. „Това е доста обилно. Хората очевидно ни поддържат“ – сподели още Коди Уилсън.

Плановете на Уилсън са да осъществя продажбата на същите файлове посредством електронната поща – след заплащането, информацията незабавно идва на имейла. Компанията има намерение и да апелира последното правосъдно решение.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР