Кочът Джеки спечели 1000 лева за стоя стопанин на осмия

...
Кочът Джеки спечели 1000 лева за стоя стопанин на осмия
Коментари Харесай

Кочът Джеки чупи кантара, печели 1000 лева

Кочът Джеки завоюва 1000 лв. за заставам собственик на осмия Национален събор на овцевъдите в България, който се организира през уикенда край Петропавловския манастир над Лясковец.

Със своите 151 кг расовото животно завоюва първото по рода си съревнование у нас за най-тежък коч. Надпреварата се оказа оспорвана, а кандидати за призовото място бяха 17 мъжки животни от разнообразни породи. 7 здрави мъже с огромни старания качиха Джеки на кантара, който независимо регистрира тегло от 151 кг.

Кочът от порода „ Черноглава плевенска “ и завоюва на стопанина си Красимир Митков първото място в надпреварата и наградата от 1000 лв.. Второ в конкуренцията със 147 кг тегло бе класирано животно от същата порода, а най-лекият коч в надпреварата се оказа 95,5 кг.

27 мъже, дами и деца се включиха в надпреварата по ръчно доене на овце. Най-сръчен при мъжете се оказа Бойко Георгиев от Нови пазар издоил 1,200 л за 47 секунди, а на второ място в конкуренцията се класира Василена Георгиева, а най-малкият участник посочил умения в ръчното доене бе 7-годишната Габриела Дончева.

За 15,34 минути, руното на овце от порода „ Синтетична Популация Българска Млечна “, смъкна Бойчо Бойчев от Котел. Втори се класира Фефзи Мехмедов от с. Орловец, а трети стана Катин Георгиев от Нови пазар. На идващия ден в същото съревнование първи се класира Станислав Вайсилов от Ихтиман, втори – Благой Денков от с. Калугерово, а трети - Иво Василев.

Победителите във фермерските надпревари, с изключение на аплодисментите на стотиците фенове, получиха и парични награди 300 лв. за първо място, 200 лв. за второ място и 100 лв. за трето място.

Осмият следващ Национален събор на овцевъдите се организира под мотото „ Български храни от български първични материали ”. Той бе съпроводен с ревю на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника и съоръжение, фермерски пазар, фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “, ревю на занаяти, кулинарни атракции, музейни експозиции, театър на Прабългарска школа „ Бага-Тур “ и национални веселби. По традиция ще бъде приготвен и гергьовски курбан, като тази година негов занаятчия ще е фермерът-овцевъд Димитър Вършилов от с.Брестник.

Съборът е осми поред и се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР