Коалицията За да остане природа в България организира протест и

...
Коалицията За да остане природа в България организира протест и
Коментари Харесай

Екокоалицията подготвя протест и сезира Брюксел заради съкратената втора съдебна инстанция при екооценки

Коалицията " За да остане природа в България " провежда митинг и ще изпрати сигнали до Европейската комисия, Бернската и Орхуската конвенции, по които България е страна. Причината са гласуваните през днешния ден законодателни промени, с които отпада втората правосъдна инстанция при обжалване оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на капиталови планове от народен интерес.

Природозащитниците дефинират утвърдените ремонти, които през днешния ден бяха гласувани още веднъж в Народното събрание след наложено от президента несъгласие, като " последните опити за попиляване на българската природа ".

От обединението упорстват депутати да изпратят измененията в Закона за околна среда в Конституционния съд. По-рано денем в пленарна зала Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия разгласи, че левицата към този момент е инициирала сходна стъпка.

Според тях с тези ремонти на процедура ръководещите улесняват доста по-бързата интервенция на Брюксел, когато би трябвало да се стопират " безумни решения на което и да е българско държавно управление ".

" Така към този момент има корав период от шест месеца, в които ще има последно решение на български съд, след което природозащитниците ще могат да се обръщат към европейските институции, с цел да спрат унищожителни решения на държавното управление, " акцентират от екокоалицията и слагат въпроса за какво би трябвало всякога да разчитаме на Брюксел за заслужено съблюдаване на законите.

Според природозащитниците, с днешните си дейности депутатите са се оповестили против правата на жителите и вършат обжалването на планове, които унищожават природата, да бъде единствено на една инстанция. " Така за най-големите и рискови от позиция на околната среда обекти като атомни електроцентрали, Топлоелектрическа централа, нефтопроводи се открива едноинстанционно произвеждане, а за дребни обекти - си остава на две инстанции. ". Едноинстанционно произвеждане за околна среда няма в нито една друга страна от Европейския съюз и се среща към момента единствено в някои африкански и азиатски страни, декларират те.

Законът обаче не прецизира кои обекти ще бъдат признати, че са от национално значение, което отваря вратата за корупция и угаждане на безкрайни лобистки ползи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР