Коалицията За да остане природа в България обвини Министерството на

...
Коалицията За да остане природа в България обвини Министерството на
Коментари Харесай

Природозащитници обвиняват екоминистерството, че прикрива нарушения в ски зона Банско

Коалицията " За да остане природа в България " упрекна Министерството на околната среда и горите (МОСВ), че с политиката си прикрива нарушавания в ски зона Банско в Национален парк " Пирин ".

Еколозите упорстват за ново публично премерване на ски зоната и ще сезират прокуратурата за строителните работи в Пирин.

Природозащитниците се базират на писмо от 9 октомври 2017 година на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков до управленията на концесионера на ски зона Банско " Юлен " и на дирекцията на Национален парк " Пирин ", с което се утвърждава санирането на част от ски пътя от Бъндеришка поляна до Банско - откос А1. Според природозащитниците това разрешава да се изсече гора върху 528 кв.м.

Ски пътят от Бъндеришка поляна до Банско не е записан в концесионния контракт за ски зона Банско в Национален парк " Пирин ". Липсва и в настоящия проект за ръководство на Национален парк " Пирин ", прецизират еколозите. Той е ситуиран върху туристическата пътека от Банско за хижа " Бъндерица ", само че е уголемен с булдозери, тук-там до 30 метра. Това е налагало да се просекат скатове на най-малко три места. " Тези скатове са стръмни и ерозират елементарно. За да се укрепят, се отстранява гора и се стабилизират с железни скари и по други начини ", изясняват от обединението.

Последното подсилване съгласно документите от екоминистерството ще докара до премахването на половин декар гора в Национален парк " Пирин ". Самите просечени скатове са фактически рискови за туристите и скиорите, изясняват еколозите.

Тяхна инспекция демонстрира, че подсилване на един от скатовете към този момент е осъществено през 2016 година, а на различен – през лятото на 2017 година Съответно гора на тези две места липсва на повърхност от близо 2 декара.

Всички тези укрепвания нямаше да се постановат, в случай че не е бил построен ски пътят от Бъндеришка поляна за Банско. " Те са следващото доказателство, че в Пирин през годините страната е разрешавала да се случват неща, които не са позволени публично, а по-късно ръководещите са ги замазвали по разнообразни способи ", разясняват от " За да остане природа в България ".

След геодезични проучвания през 2010 година екоминистерството съобщи, че ски зона Банско заема с 650 декара повече от позволеното по концесия. Концесията за ски зона Банско е за сечи и създаване на писти и уреди върху повърхност от към 1000 декара. Съответно през 2010 година ски зоната заема две трети повече повърхност поради по-широки от позволеното просеки за писти и лифтове.

" Дневник " помоли за коментар по тематиката Министерство на околната среда и водите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР