Коалицията се раздели да има или не програма за управление,

...
Коалицията се раздели да има или не програма за управление,
Коментари Харесай

Разделение в коалицията да има или не програма за управление


Коалицията се раздели да има или не стратегия за ръководство, а в залата мотив за скандал стана Законът за околната среда.

Скандалът стартира от Българска социалистическа партия, откакто социалистите изненадващо желаеха с изключение на съдружно съглашение да има и стратегия за ръководството. Според тях по този начин няма да наподобява, че работят ден за ден и да ги питат непрекъснато разпада ли се обединението. Идеята им срещна поддръжка от „ Демократична България “, само че „ Продължаваме промяната “ и Има Такъв Народ оповестиха, че не виждат смисъл в подобен документ.

В зала мненията се разделиха по еко тематика - да има или не двойно обжалване при отчуждаването на земи за огромни инфраструктурни планове.

Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ бяха безапелационни, че стратегия за ръководство би трябвало да има.

„ Програма желаеме от първия месец, увериха ни, че ще има, нямам какво повече да ви кажа “, съобщи Кристиян Вигенин, зам.-председател на Народно събрание.

„ Правителството има потребност от ясни и систематизирани цели за нещата, които счита идващите месеци да бъдат негов фокус “, сподели Христо Иванов.

Той добави, че чака да стартира работа по подобен документ. Другите две партии във властта обаче бяха безапелационни - съдружно съглашение е налице и то е задоволително.

„ Логиката е съдружното съглашение да се извършва, то беше в съгласие сред всички специалисти в политическите партии и на процедура по него би трябвало да работим “, означи Станислав Балабанов.

„ В него ясно са написани целите - краткосрочни, средносрочни и дълготрайни “, сподели Петър Кулински от „ Продължаваме промяната “.

В зала също имаше конфликт по Закона за запазване на околната среда - да се върне ли двуинстационното обжалване на оценки за влияние върху околната среда за стратегически обекти. Напрежение по тематиката имаше и в самата коалиция. Затова в хода на дебата беше фиктивен компромис - двуинстанционно обжалване да има, само че да влезе в действие от 2024 година Това срещна поддръжка и от министъра.

На финала отлагателната уговорка мина с гласовете на ръководещите. Утре на съдружен съвет ще бъде обсъждан идващият препъни камък - Северна Македония.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР