Коалицията Продължаваме промяната – Демократична България“ е взела категорично решение

...
Коалицията Продължаваме промяната – Демократична България“ е взела категорично решение
Коментари Харесай

„Продължаваме промяната – Демократична България“ категорични: Няма да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ!

Коалицията „ Продължаваме промяната – Демократична България “ е взела изрично решение да не поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ . Това заяви преди броени минути на конференция Асен Василев . Решението е било взето от груповите управнически органи на обособените партии в обединението. 

„ Следващото нещо, което започнахме да вършим, е разбор на резултатите от изборите. Искам да благодаря на всички, които се включиха в акцията и на всички жители, които ни поддържаха. За страдание за следващ път гласоподаваха под половината български жители. В тази акция ние обиколихме над 1000 обитаеми места. Това, което е ясно, че не успяхме да убедим задоволително български жители, че европейският път на България си заслужава да излязат и да гласоподават. Следващата акция ще обиколим и останалите над 2000 обитаеми меса “ , уточни още съпредседателят на Политическа партия. 

Той подчертава на огромните проблеми към провеждането на изборите и отчитането на резултатите от тях:

„ Това, което би трябвало да отчетем, е че има съществени проблеми с тези избори. Има пет пъти повече невалидни бюлетини – над 45 000 при 9000 в предходните избори. Във 2343 секции или съвсем 17% има разминаване сред гласовете от машините и тези в протоколите на СИК-овете. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали онлайн броенето на бюлетините. Това е по информация на МЕУ. По-притеснителното е, че 303 от над 700 рискови секции изобщо не се е предавало видеонаблюдение. Във 225 се е предавало, само че с спиране. Тоест единствено в 172 има действително видеонаблюдение с показани бюлетини. Има протоколи, където машинният избор и вотът, който е отчен от СИК, се разминава и то с много. Има поправени протоколи, най-вероятно в РИК. Първоначално е вписан един избор, по-късно е регистриран различен избор. Едно плюс едно не е равно на две. Във всички протоколи на РИК-овете има противоречие сред детайлите и общия брой бюлетини, които са регистрирани. Взели сме образец от 23 МИР. Вместо 217 212, тоталът е 217 260. Това демонстрира систематичен проблем с изборите в страната. Също по този начин демонстрира, че контролите са били изключени най-вероятно, тъй като няма по какъв начин компютър да сумира две цифри и да не се получи трето. Всички тези нарушавания и проблеми бяха разказани в писмо, което през вчерашния ден ние изпратихме до ЦИК. Все още нямаме отговор, само че се надяваме тези проблеми да бъдат отстранени Да се огледа за какво не се сумират числата в протоколите на СИК и РИК, так, където не е работило видеонаблюдението да се отворят чувалите и да се преброят пред камера бюлетините, с цел да се откри, че няма проблем с преброяването на вота на жителите, с цел да можем да подсигуряваме, че всеки един подаден глас, е вярно регистриран и преброен. Тези нарушавания най-вероятно няма да трансформират изборния резултат. Но е доста значимо да се каже, че първата стъпка България да стане една естествена европейска страна, е да няма такива нарушавания Ако желаеме да сме естествена европейска страна, би трябвало да се начим да организираме почтени и свободни избори. “

Думата взе и някогашният министър председател Кирил Петков , който също благодари на гласоподавателите, които са дали своят вот за обединението ПП-ДБ. Но акцентира, че очевидно би трябвало да бъде свършена още работ а, тъй като:

„ Когато 60% от българските жители не са избрали да гласоподават, демонстрира, че работата е пред нас. Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ, е на база на полезности. Това, което видяхме в предишния парламент, виждаме тези ценностни разлики. Гражданите би трябвало да са сигурни, че когато гласоподават за нас, би трябвало да знаят, че ще го съблюдаваме. Но се обединихме, че ще работим по политики с всички партии и ще приказваме с тях. Като се стартира с бюджета. Той не може да бъде пленник на диалозите сред партиите. Ние би трябвало да приемем бюджет оптимално бързо. Нито лечебните заведения, нито детските градини пенсионерите могат да чакат. Цените на храните – ние декларирахме, че ще работим за нова тактика за българското земеделие. По това ще приказваме с всички партии. Шенген е приоритет. Ние видяхме, че може да се случи тази година, в случай че имаме ясни и общи дейности по тази тематика. “

Петков акцентира, че в случай че ГЕРБ не успее да осъществя сполучливо първия мандат и да сформира постоянно държавно управление, то обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ ще предложи кабинет с втория мандат .

От своя страна Атанас Атанасов изясни, че още във вторник националното управление на „ Демократи за мощна България “ е взело изрично решение, че не може и няма да поддържа държавно управление на ГЕРБ

„ Ние оценяваме и си даваме сметка, че към 80% от жителите желаят да се сътвори постоянно държавно управление, тъй като пред страната има доста провокации. Ние сме солидарни с тях, само че решението е, че не можем да подкрепим държавно управление, кадрувано от Бойко Борисов. Аргументите са доста – като стартираме от Мишо Бирата и стигнем до руски-турски поток. Ние сме коалиция от партии. Не сме орган за реабилитация, нито прошка. В идващия парламент ще осъществим всички тези послания и поръчки, които сме създали в хода на акцията “ , уточни още той. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР