Коалиция За да остане природа в България и граждански групи

...
Коалиция За да остане природа в България и граждански групи
Коментари Харесай

Природозащитници и граждани със съвети за опазване на крайречните гори и реки

Коалиция " За да остане природа в България " и цивилен групи приканиха за запазване на крайречните гори и повече място за реките, в което те да могат да се разливат. В тази връзка какво обясниха те?

Предвид опита със злоупотребите при " прочистванията " край реки и дерета е нужно да напомним голямата роля на крайречните гори за предотвратяване на брега от ерозия, закъснение скоростта на водата, задържане на замърсители, контролиране на температурата в речните течения, обезпечаване тук-там за леговище и размножаване за рибите и доста други функционалности. При нужда от използване на мярката " разчистване на речните корита " е нужно да се подходи деликатно като се съблюдават Закона за горите и Закона за водите и се имат поради следните особености:

Речните корита в планинската зона са относително тесни. Практиката демонстрира, че сечта на здрави дървета отвън обитаемоте места не способства за възстановяване на проводимостта на реката. Дори в противен случай - на тяхно място се развива гъст храстов етаж, който понижава речната проводимост. Затова, продължаващото осъществяване на сходна сеч навежда на мисълта, че същинската цел на такова " пречистване " е добивът на дървесина.

При пречистване на речни корита в долните и междинни течения на реките проблемите са свързани с изсичането на крайречна растителност, в някои случаи на разстояние до 500 m от леглото на реката, в сектори, в които няма дига. Отново, поддържането на проводимостта на речните кревати е единствено предлог за рандеман на дървесина. Премахването на здравите дървета постоянно води до ерозия. В резултат се усилва доста рискът от по-големи вреди - свлачища, подкопаване и сриване на подпорни стени, мостове и други. Световната процедура е тези проблеми да се вземат решение с запазване на крайречната растителност и даже възобновяване й при увреждане. Често регионалните администрации, които дават отговор за почистването и поддържане на проводимостта на реките, нямат средства за това и наемат реализатори против продажба на дървесина. Те от своя страна нямат никакъв различен интерес отвън добитата дървесина, надлежно вършината неведнъж се оказва в реката, което на практика задълбочава казуса с проводимостта и основава предпоставки за затлачване и формиране на " бентове ", които се отприщват при първите по-сериозни порои.

В други случаи следим " разчистване на речното корито ", което обаче е единствено претекст за рандеман на пясък и инертни материали. Обикновено, става дума за корупционна скица, която с нищо не понижава риска от порои и наводнения.

Какво да не се прави:

- Да не се прави изправяне и корекции на реките, защото това усилва скоростта на течение

- Да не се оставя добита дървесина по деретата

- Да не се оставят вършина в коритата на реките

- Да не се организира гола сеч, изключително във водосборни региони и наоколо до реките

Какво да се прави

Когато се постанова почистване на речните корита да се съблюдават прецизно наредбите:

" унищожаване на израсналите във водното течение дървета, дънери, шубраци и всички паднали или с заплаха да паднат дървета " (Закон за водите, чл.140, алинея 3, т.2)

За крайречните гори в горски територии при нужда в към непрекъснатите водни течения като се изключи изкуствено основаните насаждения тях се позволява унищожаване единствено на сухи и/или паднали дървета (Наредба за сечите, чл.71, т.1)

Да се обезпечи повече място за реките

Определяне на площи край реките в аграрни земи, в които високите води да могат да се разливат и да защищават обитаеми места надолу по течението. Тези територии се нуждаят от мъдро ръководство - да имат двойна функционалност. От една страна да се употребяват за земеделие, а от друга да дават размери, които могат да задържат високи води. Щетите върху земеделската продукция може да се компенсират със обезпечаване. Тази мярка следва да залегне в Плановете за ръководство на риска от наводнения и би била доста по-лесна за осъществяване от построяването на нови язовири като ретензионни размери. Сходни ограничения в ПУРН-а има заложени.

Инфраструктура за водите съобразена с увеличените водни количества

Необходимо е ново оразмеряване на преносните системи за отток на дъждовните води, коeто да отразява обстоятелството, че зачестяват случаите, в които за малко време се изсипват големи количества превалявания.

-2006 година доведоха до навсякъде безпланово изсичане на горите в речните течения за понижаване на риска в бъдеще. Тези дейности бяха неефективни, за което алармираха и доста природозащитни организации.

поради пороен дъжд, който се е излял над града, а през днешния ден на 19 септември, стана ясно, че се обследват единствено 96 къщи в наводнените села Богдан, Каравелово и Слатина. По информация на news.bg на следващия ден ще има съвещание на Общинския съвет в Карлово и се чака да бъде разисквана обстановката в наводнените села.
 Доброволците в Карловско не желаят общината да ги дезорганизира
Доброволците в Карловско не желаят общината да ги дезорганизира

Интернет платформа свързва донори и нуждаещи се
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР