Коалиция Продължаваме Промяната - Демократична България внесе в Административен съд

...
Коалиция Продължаваме Промяната - Демократична България внесе в Административен съд
Коментари Харесай

Коалиция ПП-ДБ внесе жалба в съда срещу решението на ЦИК машинният вот да не се брои и отделно

Коалиция " Продължаваме Промяната - Демократична България " внесе в Административен съд - София град тъжба против решението на Централната изборна комисия от 20 февруари, с което гласовете от машинния избор не се броят настрана, а непосредствено се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини.

Според жалбата, подписана от юристите Надежда Йорданова и Никола Минчев, с решението си, което даже не бе аргументирано, ЦИК нарушава наредбите и задачите на Изборния кодекс. Жалбоподателите чакат съдът да отхвърли административния акт на комисията и да ѝ даде инструкции по какъв начин да съблюдава закона.

В документа се показва, че Изборният кодекс изисква ЦИК да разгласява неотложно на уеб страницата си както резултатите от машинното гласоподаване, по този начин и от хартиеното от секционните, районните и общинските изборни комисии. И смисълът на това условие е да бъде обезпечена бистрота на изборния развой, до момента в който при решението на ЦИК е невероятно да се откри какъв брой са употребяваните бюлетини за машинно гласоподаване.

Понеже няма условие за разпечатване на машинния протокол, няма по какъв начин да се разбере какъв брой индивида са дали своят вот с машина и какъв е общият резултат по-късно, което основава условия за неустановеност при преброяването на бюлетините и инспекцията им, показват в прессъобщение от обединението. Докато хартиените бюлетини са на номерирани в кочан и елементарно може да се пресметна какъв брой са употребяваните - действителни, недействителни, за мостри или унищожени по специфичен ред, се акцентира в жалбата.

Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина прави невъзможна и следваща инспекция за правомерност на вота, пишат жалбоподателите. И предизвестяват, че това отваря опция да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласоподаване за съответни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и по този начин бъде манипулиран изборният резултат. Всички тези дейности не могат да бъдат открити, тествани и предотвратени без да се преброят и запишат настрана бюлетините за машинно гласоподаване и те да бъдат съпоставени с броя, регистриран в машинния протокол, сигнализира в жалбата си коалиция " ПП-ДБ ".

Освен всичко друго директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения избор лимитира опцията за констатиране и коригиране на позволени неточности от секционните изборни комисии при предаване на изборните бумаги в районните.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР