Избирателната активност към обяд е 8,97 на сто, съобщи Централната

...
Избирателната активност към обяд е 8,97 на сто, съобщи Централната
Коментари Харесай

ЦИК: 65 са дефектиралите машини в страната, гласуването там продължава с бюлетини

Избирателната интензивност към обяд е 8,97 на 100, заяви Централната изборна комисия. Тя е едвам с 0,01-процентни пункта по-висока, в сравнение с предходните избори през октомври 2022 година Най-висока е интензивността в Монтана - 14,07%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,16%.

От ЦИК оповестиха, че дефектиралите машини са общо 65, което значи, че в 65 секции в цялата страна се минава единствено и само към гласоподаване с хартиени бюлетини. Заради измененията в Изборния кодекс към този момент има опция за смесено гласоподаване и бюлетината, която се разпечатва от машината, също би трябвало да се преброява ръчно.

" Тъй като постъпиха при нас голям брой сигнали, че върху бюлетини от машина не се слага щемпел. Изискването на Изборния кодекс е върху всяка бюлетина, отпечатана от машината, да се слага един щемпел, като дано това да се прави оттук насетне, а тези, които са пуснати в кутията без щемпел ще се регистрират като действителни, защото според методическите инструкции на ЦИК машинните бюлетини са действителни ", сподели Росица Матева - зам.-председател и представител на ЦИК.

Около 37 са жалбите и сигналите, които са постъпили в ЦИК. Следващите данни за изборната интензивност ще бъдат оповестени в 16:45 ч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР