КНСБ настоява при предстоящото гласуване на ветото на президента Румен

...
КНСБ настоява при предстоящото гласуване на ветото на президента Румен
Коментари Харесай

КНСБ: Депутатите трябва да подкрепят аргументите на президента

КНСБ упорства при идното гласоподаване на ветото на президента Румен Радев върху измененията в Административно-процесуалния кодекс депутатите да поддържат причините на президента в пленарната зала. Румен Радев наложи ветото директно преди лятната почивка на народните представители.

Президента Румен Радев оспори разпореждания в признатия преди лятната почивка на депутатите закон за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс. Според юристите на КНСБ, повишението на размера на правосъдните такси, което президентът не приема, е ограничение на достъпа до правораздаване.

Вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов съобщи:

" Разделянето на таксата на два типа - 70 лв. за жители и 370 лв. за други субекти, е също неразбираемо на каква основа се прави това разделяне, само че главното е, че по този метод се затруднява достъпът до правораздаване ".

Синдикалистите се оповестиха и срещу ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи с преходните и заключителни разпореждания на закона. Текстът планува магистрати да се пенсионират без условие за възраст, в случай че към 31-ви декември 2018-та имат най-малко 35 години общ юридически стаж, от които най-малко две трети застрахователен стаж в органите на правосъдната власт.

Христов разяснява: " Нещо прикрито се цели някой да се уреди. Лъха лобизъм, неразбираемо от какво произлизащ от тази норма ".

В средата на месеца на съвещание на Изпълнителния си комитет КНСБ ще одобри преднамерено мнение по тематиката.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР