Книга-сборник събра първата история и родословната книга на село Славотин,

...
Книга-сборник събра първата история и родословната книга на село Славотин,
Коментари Харесай

Книга-сборник събра първата история и родословната книга на село Славотин /снимки/

Книга-сборник събра първата история и родословната книга на село Славотин, оповестиха от администрацията в Монтана.
След 43-годишен престой в архива „ Историята и родословната книга на село Славотин”, написани от учителя Камен Цолов бяха издадени в алманах.
В навечерието на 24 май - Денят на българската култура и просвета книгата бе показана в читалище „ Просвета 1928” в Славотин. Гости на събитието, проведено от кмета на селото Личко Цолов бяха кметът на Монтана Златко Живков, шефът на Държавен архив-Монтана Ангелина Емилова, потомци на писателя, краеведи и публицисти.
„ Надяваме се с това наше дело да поправяме една историческа и житейска неправда, която лиши генерации славотинчани от тяхната история, написа в предговора Венера Димитрова - секретар на читалището, по чиято самодейност е издадена книгата.
Авторът на изследването събира 50 години митове, мемоари за предишното и за семействата на селото.
Сборникът съдържа над 100 архивни фотографии. Съставен е в две елементи, втората от които е фототипно издание на достоверните мемоари на Камен Цолов върху 140 ръкописни страници със сведения за 60 семейства.
„ Схемите на родовете са направени по немски вид, наблюдават развиването на рода по бащина линия, споделя Ангелина Емилова. Неговата цел е всички да видят своя селски жанр и по какъв начин са подредени по възраст на родовото дърво. Камен Цолов млад осъзнава какво значи да познаваш своите корени и през целия си живот събира усърдно зрънце по зрънце информация, с цел да ни завещае освен родословието на селото, само че и неговата история”, добавя тя.
Кметът на Монтана Златко Живков поздрави всички присъстващи с идния празник - 24 май. Като историк той оцени родословната история на Камен Цолов като най-всеобхватна, спрямо други краеведски изследвания в селата на общината.
„ Моя дядо не може да доживее, само че за него това щеше да бъде огромна чест, съобщи внукът на учителя Румен Цолов. Това е дълготраен труд, писан с доста предпочитание и пристрастеност. До края на дните си моя дядо бе радостен и добър човек.”
Камен Цолов е роден през 1904 година в Славотин, където получава първичното си обучение. През 1919 година приключва прогимназия в Медковец, а през 1926 година педагогическото учебно заведение в Лом. Същата година стартира работа като преподавател в началното учебно заведение в родното си село. Цолов е основател за основаване на читалището в Славотин и пръв негов ръководител. Младият мъж е напредничав за времето си член на Българския аграрни национален съюз. През 1944 година е разгласен за кулак и фашист. Престоява известно време в затвор. През 1945 година е изпратен на фронта за четири месеца. След завръщането от там продължава да преподава в учебни заведения на разнообразни места в страната до 1975 година. Три години по-късно той приключва работата си по втора история на село Славотин от 93 страници и я подарява на библиотеката в читалището. Друга част от изследванията си подарява на Държавен списък Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР