Кметството на Ню Йорк одобри вчера премахването на статуята на

...
Кметството на Ню Йорк одобри вчера премахването на статуята на
Коментари Харесай

Ню Йорк премахва статуя на Томас Джеферсън, робовладелец бил

Кметството на Ню Йорк утвърди през вчерашния ден премахването на статуята на Томас Джеферсън, един от бащите създатели на Съединени американски щати, сложена в заседателната зала преди повече от век, поради робовладелското минало на политика, съобщи Франс прес.

Комисия на градската администрация утвърди единомислещо по принцип премахването на статуята. Джеферсън - един от създателите на Декларацията за самостоятелност на Съединени американски щати, е държал над 600 плебеи в своята ферма в щата Вирджиния. От една своя робиня е имал шест деца.

Латиноамерикански и чернокожи членове на градската администрация упорстваха за премахването на статуята от години. Тя ще бъде преместена в една от залите на историческото сдружение в Ню Йорк.

Третият президент на Съединени американски щати " Джеферсън съставлява някои от най-срамните страници от дългата и нюансирана история на страната ни ", изясни афроамериканката Адриен Адамс, градски консултант в Ню Йорк.

Дебатите във връзка наличието на статуята в залата на кметството бяха възобновени с развиването на придвижването " Животът на чернокожите има значение ", основано във връзка със гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на арест от бял служител на реда в Минеаполис през май 2020 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР