Кметовете на Бургас и Варшава Димитър Николов и Рафал Тшасковски

...
Кметовете на Бургас и Варшава Димитър Николов и Рафал Тшасковски
Коментари Харесай

Кметовете на Бургас и Варшава: Европа трябва да отговаря на световните стандарти за качество на въздуха

Кметовете на Бургас и Варшава Димитър Николов и Рафал Тшасковски се сплотиха към концепцията за по-чист въздух и съответни промени в законодателството на Европейски Съюз.

Позицията на двамата градоначалници бе показана в обща публикация в мрежата „ Евроградове “.

„ Като кметове ние сме подготвени да създадем всичко допустимо, с цел да понижим количеството токсични частици във въздуха ни, само че това не е проблем, който стопира пред градските врати.

Нуждаем се от отговорност на национално равнище и на равнище Европейски Съюз, с цел да се оправим с всички източници на замърсяване и да осигурим непрестанно и бързо понижаване на нездравословните замърсители във въздуха, който всички дишаме. “, се споделя в публикацията.

В цяла Европа главният източник на замърсяване на въздуха в градовете идва непосредствено от превоза – даже отпадъкът от гуми способства за смесването на нездравословни газове, химикали и други частици, които дишаме всекидневно.

Градските управи на двата града са инициирали редица ограничения за ограничение на замърсяването във връзка с превоза, семействата и мониторинг на по-големи замърсители на въздуха.

Съществуват и многочислени доказателства, които демонстрират, че увеличението на каузи на дейните форми на превоз, като да вземем за пример колоезденето и ходенето пешком, носи доста други изгоди за жителите на градовете. Ето за какво Бургас влага в схеми за отдаване на колела чартърен на налични цени, в това число 100 електрически велосипеда. Бургас работи взаимно и с локалния транспортен орган, с цел да размени всички свои дизелови рейсове с електрически до 2030 година Транспортът е голямо предизвикателство за Варшава, основно поради над двата милиона частно регистрирани транспортни средства в столицата. Ето за какво градът възнамерява да вкара зони за екологично чист превоз в близко бъдеще и влага обилни средства в публично налична инфраструктура за зареждане на електронни транспортни средства.

Бургас си сътрудничи с още пет общини в страната по план, финансиран от Европейски Съюз, ориентиран към създаването и използването на скица за прекосяване от обичайните способи за отопление с дърва и въглища, които замърсяват въздуха, към по-екологични други възможности, в това число централно отопление, газ или дървесни пелети, които са добити по резистентен метод. Индикаторите демонстрират, че общините ще понижат доста замърсяването с ФПЧ10 и излъчванията на нездравословни газове. Благодарение на дейното присъединяване на жителите – жителите на града са насърчавани да подават заявки за замяна на старите си печки на въглища или дърва – тези общини са на път да изпълнят новите строги стандарти за замърсяване на въздуха за 2030 година

Във Варшава, с помощта на дотация, препоръчана от градския съвет, от 2017 година насам са изведени от употреба над 4500 печки, които отделят черен пушек, като статистиката сочи, че в града остават към 8-10 000. Имайки това поради, градската администрация работи интензивно с жителите за инсталиране на възобновими енергийни източници.

Според специалистите, декларираната от Европейски Съюз упоритост в Плана за деяние за нулево замърсяване на въздуха – да понижи броя на преждевременните смъртни случаи с 55 % до 2030 година, е добра стъпка. Тя обаче би трябвало да бъде подкрепена с ясно и амбициозно законодателство в идното преразглеждане на директивите на блока за качеството на атмосферния въздух, с цел да се подсигурява, че концентрациите не надвишават предложените от СЗО равнища.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР