Кметицата на смолянското село Момчиловци Сийка Суркова смая екипа на

...
Кметицата на смолянското село Момчиловци Сийка Суркова смая екипа на
Коментари Харесай

Кметицата на Момчиловци показа как се бие мляко във...

Кметицата на смолянското село Момчиловци Сийка Суркова смая екипа на вестник " Марица " през уикенда с персонална проява на вековната технология на ръчно изтребване на масло. Вестникари и рекламисти гостуваха за тиймбилдинг в курортното село и останаха очаровани от посрещането.

След като се полюбуваха на красивия изгрев над накипрените в бели облекла къщи, накацали по баирите, подишаха чистия въздух и си измиха очите на лековитото аязмо, гостите бяха сюрпризирани от кметицата Суркова и нейната майка Мария Карталова, които персонално запретнаха ръкави и демонстрираха по какъв начин се избива масло от мляко по вековна технология. Облечена в родопска носия, управничката на туристическото село се зае с работата към бурилката. След това госпожа Карталова научи дребни и огромни на тънкостите. Оказа се, че да биеш масло не е елементарна работа, тъй като който не правеше вярното придвижване, излизаше от упражнението целият в бели пръски по лицето. Ароматът на същинското мляко обаче отвори апетита на всички. И макар че се потрудиха, с цел да я получат, нямаше недоволни и всички пиха до насита от вкусната бърканица, която остава след избиването на маслото.

Технологията на пердашене на млякото се употребява в планината от епохи. Селото с горделивост носи славата на старите кехаи, които водели големите стада с овце на паша чак до Бяло море. Ръчното пердашене на мляко се прави в дървен съд, прочут в Родопите като „ бурилка “. Сега бурилката е рядко срещан домашен апарат, само че локални майстори към този момент я създават като атракция, което обаче не пречи тя да бъде употребена по предопределение.

В Момчиловци всеки екскурзиант може да види, че и да опитва по какъв начин се бие мляко в тясното и високо дървено каче. То е леко стеснено в горния край, а биенето на млякото в него става с кол - бутало, чийто край е надупчен диск с дълга ръкохватка. Процесът на биенето изисква индивида с буталото много да се потруди, като всякога натискът би трябвало да е деятелен като удар, по тази причина се назовава „ пердашене на масло “. Млякото, което е минало през такава обработка, е с понижена масленост и се назовава „ бито мляко “.

За бурилката грижите са непрекъснати, защото се облива с вода, с цел да не изсъхват дъските и да се получат процепи, през които да изтича млякото, научиха публицистите от двете родопчанки. Те издадоха и тънкости - наливайки по малко топла вода, родопчани провокират по-бързо процеса на отделянето на маслото от бърканицата.

Добитото масло е същински деликатес, доста по-вкусно от това от магазините. Първоначално то е с въздушни мехурчета - като аерошоколад. Бърканицата пък е с неповторим леко кисело-резлив усет - балсам за дребни и огромни. След сериозното пердашене и локални зевзеци образоваха публицистите: Бърканицата гаси пожари след ваучър!

А " Марица " разбра и друго - в Момчиловци купоните са паметни! И с изключение на с насладата от неповторимата природа си тръгваш с пресипнал глас, откакто си пригласял с цялостно гърло на родопските песни, с прочистени бели дробове и с родопски искра в очите, подготвен за нови работни подвизи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР