Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на

...
Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на
Коментари Харесай

Кметове искат нова схема за общинските язовири


Кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов, както и негови сътрудници от локалната власт оферират законодателни промени, свързани с функционалностите на общините по запазване на публичния ред и по ръководство на язовирите. Това стана по време на работна среща в Народното събрание, в която участваха депутатите от комисиите по вътрешна сигурност и публичен ред, по районна политика, благоустройство и локално самоуправление и по околната среда и водите, както и представители на изпълнителната власт.

Дискусията бе открита от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и от Даниел Панов. Те изрекоха мнение, че НСОРБ и Народното събрание работят в доста добър разговор и припомниха, че сред 44-о Народно събрание и най-голямата неправителствена организация има подписано съглашение за съдействие. Панов уточни, че всяко законодателно изменение се случва след мнения и експертни оценки на локалната власт.

НСОРБ предлага промени в Закона за водите, свързани с прецизиране класификацията на язовирите общинска благосъстоятелност съгласно размера и степента им на заплаха. Сдружението упорства и за обмисляне на целева дотация за общините за поддържане на язовирите, също за снимането и паспортизирането им. Предложенията плануват и механизъм за извеждане от употреба на неизползвани водни обекти. Целта е основаването на работещ механизъм, който да обезпечи безвредната употреба на язовирите.

НСОРБ предлага и разширение на законовите пълномощия за общините при запазване на сигурността. Промените плануват в областта на общинските действия да бъде включено опазването на публичния ред, общините да могат да основават звена за надзор по опазването на реда, на общинското имущество и за организация на придвижването. Целта е да няма припокриване на функционалности с Министерство на вътрешните работи, а звената в общините да имат допълваща роля.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР