Кметът на Стара Загора поиска от представители на нощни заведения

...
Кметът на Стара Загора поиска от представители на нощни заведения
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора: Представители на нощни заведения да освободят от задължения лица с криминални прояви

Кметът на Стара Загора изиска от представители на нощни заведения да освободят от отговорностите им лица с престъпни прояви там, където има такива. Живко Тодоров сподели това по време на среща с представители на нощни клубове от града, на която участва и шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Лазар Христов.

Тодоров уточни, че, ако настояването му не бъде задоволено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения. 

" Поканихме ви, тъй като през вчерашния ден имахме среща с шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора старши комисар Лазар Христов и той ни уведоми, че има процедура, която е открита със съответните документи, че лица, които са престъпно проявени, нерегламентирано участват в нощни клубове, носейки облекло " защита " и по този метод се заобикаля законът, съгласно който тяхното правосъдно минало би трябвало да бъде чисто ", уточни кметът.

Той изясни, че защото тези лица не са назначени на контракт, няма законово съображение полицията да предприеме съответните дейности и прикани тази процедура да се приключи непринудено. По думите му във времето се основават предпоставки за произшествия и не трябва такива лица изобщо да имат достъп до този тип активност.

" Веднъж показали експанзия, е доста евентуално да извършат наново такова действие ", сподели Тодоров. Той акцентира, че задачата на администрацията е да има ред в тези заведения.  

Повод за срещата е казусът от юни т.г., в който 18-годишно момиче беше нападнато от приятеля си, само че Живко Тодоров акцентира, че това не е единственият случай, който допуска сходно искане от страна на администрацията. 

По време на срещата Лазар Христов заяви, че в доста от случаите съответни заведения не съблюдават редица ограничения, постановени от ОДМВР, като да вземем за пример разпространяването на божествен газ. " Нашите инспекции не са репресивни, само че те ще продължат до тогава, до момента в който влезете в границите на закона ", сподели той. По думите му, наемайки охранителни компании, притежателите на заведения би трябвало да слагат към тях условия, които да бъдат безапелационни. Христов акцентира, че ще упорства за лишаване на лицензи на охранителни компании, ако тази процедура продължи. От 2020 година досега има 11 акта за открити престъпно проявени охранители, които нямат право да упражняват тази активност, има и 20 акта за липса на графици, баджове и други като част от охранителната активност. Той моли за по-засилен надзор от страна на притежателите и акцентира, че инспекциите ще продължат. 

Лазар Христов сподели още, че от 2020 година причинителят на нападението над 18-годишното момиче няма право да упражнява тази активност. Той обаче е открит като охранител в едно от заведенията в Стара Загора, по-късно има данни, че е изпълнявал тези функционалности и в друго заведение, разяснява Христов.

В помощ на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора, община Стара Загора построи системи за видео наблюдаване пред всички входове на настоящи нощни заведения в града, подсети секретарят на Общината Делян Иванов. 

Представителите на нощните заведения, които участваха на срещата, поеха ангажимент да вземат нужните ограничения по отношение на обсъжданите въпроси.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР