Кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира пред ПИК нападките

...
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира пред ПИК нападките
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора: Няма да съдя Слави Трифонов за смешник. На някои хора им липсват първите 7 години

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров разяснява пред ПИК нападките към него от страна на шоумена Слави Трифонов. Водещият си разреши в ефир да размахва пръст и да назовава Тодоров "смешник ", тъй като е потърсил правата си по правосъден ред поради уронващи престижа му мнения в обществената мрежа.

Междувременно Тодоров отдръпна исковете си към своя съгражданин Иван Киров и има лична позиция по концепцията на осъществилата го във властта партия ГЕРБ за законова регулацията на трафика в обществените мрежи против подправените вести и езика на омразата. Тодоров счита, че всичко е въпрос на морал и образование през първите 7 години.

- Г-н Тодоров, станахте национално известен в последно време със правосъдната рекламация към съгражданина си Иван Киров, който ви квалифицира като "смешник " в коментар в обществената мрежа фейсбук. После обаче преосмислихте тази си позиция и оттеглихте желае против него. Защо го направихте?

- За мен въпросът е завършен. Считам, че беше неточност от моя страна да се изправям и да диря културен език, тъй като подобен очевидно не съществува. Това е било единственото мое предпочитание. Аз не съм обидил никого в работата си към този момент 7 години като кмет. Не съм си разрешил квалификации. И в никакъв случай няма да го направя.

Единственото ми предпочитание е било да има един открит и културен разговор, без значение къде се води той – дали в обществените мрежи, или на политическата сцена. Това е бил единственият ми претекст. За мен цялата тази нервност, че съм завел дело за 5000 лв., е преекспонирана. Не считам, че съм направил закононарушение. Виждате по какъв начин се възприе. Затова съм отдръпнал претенциите си, с цел да не считат хората, че аз съм някакъв безочлив човек, който надали не се пробва да злоупотребява с властта. Единствено съм търсил един естествен и културен разговор.

- Вие познавате ли го този човек Иван Киров, персонален или политически е спорът ви с него?

- Не, не го познавам. Случайно се е случило. В огромна степен, знаете, във фейсбук има и организации. Затова го смятам за неточност, когато са ме предизвикали незаконно, че съм се опитал да отговоря на всичките тези нападки, казвайки, че това не е правилно.

- Мислите ли, че фактически става дума за проведена и целенасочена против вас политическа офанзива като управленец?

- Не мога да кажа дали това стои зад съответния коментар, само че такива има доста. Знаете, в мрежите има тролове. Непрекъснато организират такива офанзиви. Така че не мога да кажа за съответния случай и да настоявам, че е по този начин. Но това се случва редовно. И тази тематика съгласно мен следва да се разяснява – за обществените мрежи, които се употребяват като политическо средство, като бухалка.

В доста акции сме виждали по какъв начин се употребяват тролове, заплаща се на организации, с цел да се занимават напълно с това да очернят политически съперници. В това няма никакви правила. Явно ще е по този начин. Аз съм се борил за това да има нормалност. Затова не мисля, че съм направил някакво закононарушение с това, че съм потърсил правата си. Но пък може би е неточност, че съм го направил като политическа фигура.

- Нападащият ви текст беше прекомерно съответен: „ Крадоха, копаха, ср.ха и си потеглиха. После отново го изберете… “ Имате ли ваш прочит на тази квалифицираща ви имитация?

- Не, в конкретика не съм се задълбавал. Юристите, които се занимаваха, са го правили. В последна сметка аз не съм правист, с цел да разясня. Но за мен това беше обидно. Пак споделям обаче – отдръпнал съм жалбите и за мен тематиката е завършена. Не желая да се занимавам с това.

- Ако сте изтеглили жалбите и исковите си искания към този господин – Иван Киров, дали пък няма да заведете дело против Слави Трифонов, който си разреши в ефир да ви назовава „ палячо “, да нараторства за ваша сметка и да се прави на честен съдник?

- Няма да го направя, тъй като виждате каква е вълната, когато човек си търси правото. Не желая да се занимавам с това. Имам доста по-важни задания във времето. Затова споделих, че го смятам като неточност, тъй като не желая да си изгубвам времето с сходни неща. Оставям на хората сами да преценяват за морала на всеки. Пак споделям, аз не съм обидил никого и не съм направил нищо на никого. Затова не се усещам отговорен. Да, потърсил съм си правата в даден миг. Това съм направил. Оставям хората да преценяват сами и да дадат оценка.

- Вие сте политик, излъчен във властта от Политическа партия ГЕРБ, а тя стартира сега концепцията за по-голям надзор над трафика в интернет против подправените вести и езика на омразата. Мислите ли, че сходна законова регулация би била уместна и ефикасна, с цел да се защищити това пространство от сходни нападки?

- Регулациите са едната страна. Но най-важната страна, в която са ме възпитавали мен, това са първите 7 години. Тогава са ме възпитавали, че човек би трябвало да бъде културен и да се отнася с почитание към всички останали, без да накърнява тяхното достолепие. И това не е належащо законодателството да го регламентира, с цел да го съблюдава всеки. Затова съм призовавал нееднократно за естествени връзки, за повече просвета в политиката, в общуването. И това е мое верую, никой не може да ми го отнеме, че хората би трябвало да бъдат такива. Особено в 21 век, когато нямаме съображение да бъдем арогантни и зли към всички останали. Ние в действителност би трябвало да бъдем по-толерантни и по-нормални едни към други в връзките си. Това е моето схващане за нещата.

- Слави Трифонов си ви размаха пръст, като ви назидаваше, че сте определен да управлявате, а не да се държите като афектирано „ гадже “, имате ли чувството за себе си като дотолкоз прочувствено раним?

- Не желая да го разясня. Оставям на хората да си преценяват. Тук не става въпрос дали някой е прочувствено раним, става въпрос за един естествен разговор и другарство на културен език, какъвто считам, че би трябвало да имаме.

- Имате ли чувството за себе си като за сполучлив управленец?

- Това ще го кажат хората. Не желая да си върша самокритика, тъй като не би било вярно. Мисля, че хората са тези, които правят оценка политиците. И те ще дадат мнението си.

- Ще се кандидатирате ли още веднъж на идните през есента локални избори?

- Това ще стане ясно след европейските избори през май. Тогава ще бъдат оповестени всички кандидатури на ГЕРБ. Затова не желая да задминавам събитията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР