Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в научна конференция

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в научна конференция
Коментари Харесай

УниБИТ – средище на иновативни модели за знания

Кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в научна конференция в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. В късото си ревю и в персонално послание към ректора проф. д.ик.н. Стоян Денчев тя означи: „ Впечатлена съм от това какъв брой хубост има в тази зала, от силата, с която младежите създават новаторски модели за информация и познания. УниБИТ още веднъж е средище за развиване на науката в региона на фолклора и родните обичаи. Не се колебая, че конференцията ще способства за запазване на познания от нашата история и за обогатяване на културното ни завещание ”.
 1_  2_  3_  4_
Конференцията е плод на двугодишни разработки по научноизследователски план на тематика: „ Съвременни подходи за дифузия на информация, познания и хипотези – новаторски модел за мотивация на постдокторанти, докторанти, млади учени и студенти ”. През целия ден на 21 ноември – Деня на християнското семейство – младите учени от УниБИТ изнасяха отчети и презентации, свързани с град Елхово – тематиките обгръща разнообразни времеви интервали: от теренни археологически изследвания през обреди и ритуали от богатото нематериално културно завещание на региона до модерни методики – показване на 3-D модели на археологически експонати и работилница за декупаж.

Ръководител на плана и водещ на конференцията беше доктор Диана Стоянова, която в експозето си акцентира: „ Християнските полезности бяха водещи в нашето проучване, тъй като няма нищо по-ценно от фамилната среда: там се построяват човешките и национални добродетели, там се основават и резервират обществените връзки и културните полезности. Целта на плана е да се отиде на терен, тъй като надълбоко имаме вяра, че това е един район с забавни традиции, притежател на етнографска просвета, която не би трябвало да се не помни: тук виждате богато направените носии от с. Пчела, галерия с 15 постери, фолклорни предания и митове, съхранени занаяти. Бяхме в с. Лесово, известно с ритуалите си, в с. Малък манастир, където се срещнахме с наследници на преселници от Беломорска Траки, в селата Жребино, Борисово, Чернозем и Раздел. Съхраняването на родовата памет е основна за това българско население – какво и по какъв начин са претърпели нашите предшественици при преселването си при започване на 20 век! Уникални разкази – историята даже единствено на един човек се трансформира в историята на един жанр, на историята на България. Така се образуват новите културни полезности ”.
Основен сътрудник на проучванията е Етнографско-археологическия музей – Елхово, чийто зам.-директор Добринка Костова описа в детайли за обичаите, съпътстващи годежа и сватбата в елховския край.

Участниците в конференцията изслушаха с интерес презентацията на ас. доктор Христо Христов, който изведе акцентите на изложбата „ Елхово – град на хилядолетна история и вековни обичаи ”.

Гл. ас. Катя Рашева е основала информативен уебсайт, където всеки консуматор би могъл да влезе и да прегледа обособените разработки. Тя и докторант Кристина Босакова показаха проучването си „ Визуализация на хипотетична туристическа дестинация за региона на община Елхово ”

Сред приносните моменти на плана са още: „ Издирване на недвижими културни полезности – теренни археологически изследвания в област Ямбол ”, археологическата галерия „ Миниатюрният свят на праисторическите хора ” и Работилницата за декупаж – това е способ за пресъздаване на фотоматериали върху дърво.

Конференцията беше закрита с концерт от истински песни от региона на Елхово, изпълнени онлайн от Група за изворен фолклор при Народно читалище „ Христо Ботев 1935 ”, с. Пчела, общ. Елхово.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР