Кметът на София Йорданка Фандъкова не се появи на общественото

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова не се появи на общественото
Коментари Харесай

Фандъкова не дойде на среща със софиянци за бюджета

Кметът на София Йорданка Фандъкова не се появи на публичното разискване на плана за бюджет на столицата за 2020 година, състояло се в постройката на Столичната община и минало при голям интерес и интензивност от страна на жителите. Присъстваха единствено заместниците й, което накара жителите да изискат втора полемика, на която да пристигна и тя и да дава отговор на въпроси. Към Фандъкова и отрасловите кметове бяха оправени претенции от съвсем всички региони за образуване на локални диспути, на които администрацията да се запознае в елементи с проблемите на обособените елементи на столицата. Индиректно на Фандъкова бяха заложени голям брой въпроси, свързани със забавени от години планове, дадени и неизпълнени обещания и други

Най-активни бяха хората от комплексите с изчезнала инфраструктура и канализация и от кварталите и селата в покрайнините на града. Оттам валяха и най-гневните реплики и мнения към градската администрация. Най-много въпроси имаше за бул. " Тодор Александров ", за който хората от " Манастирски ливади " неведнъж питаха по кое време най-сетне ще бъде приключен и уголемен. " Това е бул., който се дава обещание от 15 година ", напомни представителка на локалния предприемчив комитет. 

“Човек от  " Кръстова вада-Запад " поиска да научи по кое време в неговия квартал ще се построи канализация и улици. " Без канализация сме и в цялата зона има единствено една част от контролирана улица - " Емилиян Станев ", само че пък тя не е построена. Какво се планува за този квартал, който е в ужасяващо положение и вечер по бул. " Хенрик Ибсен " мирише на канал? ", попита Генчо Велев. Търси се метод регионът да бъде включен за канализация по европрограма, дадоха отговор от общината. " Обещания слушаме от 2001 година ", репликира Велев.

" Казвам се Григор Григоров и съм кмет на Казичене. Искам да оповестя на всички присъстващи, че зад Околовръстното шосе също има живот. Не може нашите села да се мъчат. Нямаме канализация, нямаме нито една площадка, нямаме стадион, нямаме нищо. Имаме градски превоз на 50 минути. Хората са подготвени да дойдат на жълтите павета ", заяви локалният кмет.

За втора поредна година идваме на тези разисквания и за втора година регион " Панчарево " не попада в капиталовата стратегия, стачкуваха от Панчарево и Кокаляне. " Всичките ни планове са подадени в период, само че не са взети под внимание. По разрушеното Самоковско шосе към този момент не можем да се прибираме у дома, тъй като през лятото трафикът е към язовир " Искър ", а зимата - към Боровец. Въпросът е докога нашият регион ще е отвън картата на София?, попита човек от Панчарево.      

Хора от Бусманци и Кремиковци попитаха зам.кмета по екологията Йоана Христова за какво Столичната община не работи по-активно по програмата за безвъзмездна замяна на печки на въглища и дърва с по-екологични съоръжения. От Кремиковци припомниха, че в квартала са подадени най-вече поръчки за промяна. " Това беше доста добра акция, която може да помогне за справяне с казуса с мръсния въздух в София. Лошото е, че май си остана единствено акция. Какво стана с тази стратегия? ", попита Даниела Гълъбова от Бусманци. Христова отговори, че София е спечелила европроект за 60 млн. лева за промяната на старите уреди. " Следващата седмица ще отворим самодейността за първите квартали. Бусманци е измежду тях, а Кремиковци ще е в идната група ", обеща тя. Въздухът в София е замърсен и тъй като в града има улици, които не са мити от години, добави човек от " Хаджи Димитър ", а думите му бяха съпроводени с бурни овации от залата.

Финансова децентрализация и повече самостоятелност за районните кметове бе друго нещо, което жителите на София всеобщо желаеха. За кметовете по места би трябвало да има повече пари, тъй като действително те знаят къде са проблемите, заявяваха хора от всички квартали. " От осем импортирани от мен планове е утвърден единствено един. Искам жителите на " Слатина " да получат опция да попитат госпожа Фандъкова каква е повода ", прикани районният кмет Георги Илиев, който е от опозиционната коалиция " Демократична България ". От регион " Младост ", който също избра съперник на ГЕРБ за кмет, попитаха за какво 120-хилядният комплекс ще получи  по-малко пари от столичния зоопарк- 1,05 млн против 1,22 млн. Каним ви на среща да обясните за какво е тази дискриминация и за какво " Младост " продължава да се презастроява, предложи човек от квартала. " По тази логичност кметът на " Лозенец ", където е зоопаркът, би трябвало да е благополучен, тъй като при него пък има доста вложения (кметът на " Лозенец " Константин Павлов също е от " Демократична България - б.а.) ", отговори зам.кметът Дончо Барбалов. Отговорът му бе посрещнат с иронични ръкопляснания. Направи усещане, че в полемиката не се изрече нито един областен кмет от ръководещата партия.     
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР