Кметът на Разград Валентин Василев обяви днес, че ще сезира

...
Кметът на Разград Валентин Василев обяви днес, че ще сезира
Коментари Харесай

Кметът на Разград вкара прокуратурата в спора за бъдещето на болните лъвове

Кметът на Разград Валентин Василев разгласи през днешния ден, че ще сезира прокуратурата за планове на фондация " Четири лапи " да изнесе в Холандия двете дребни лъвчета Масуд и Терез, и лъва Асен, без знанието и единодушието на общината, която е притежател на животните, заяви Българска телеграфна агенция.

На конференция Василев съобщи, че фондацията приготвя документи да изнесе трите лъва от страната на 26 януари - деня, в който Общинският съвет би трябвало да прегласува върнатото от регионалния шеф решение за бъдещето на лъвчетата.

Тригодишният лъв Асен и родените през септември Масуд и Терез, които бяха стъпкани при раждането от по-възрастните животни, са под грижите на природозащитниците поради влошеното им здравословно положение и неприятните условия в зоопарка в Разград. Зоопаркът действа от 1960 година и е бил съществена станция за отглеждане на лъвове до 2008 година, когато законът не разрешава развъждането на огромни котки от частни лица. все пак развъждането очевидно е траяло освен това при блудничество.

Експертите от " Четири лапи " бяха уредили лъвовете да бъдат преместени в леговище за огромни котки в Холандия, само че подготвеност да ги приюти изрази и зоокътът в Пазарджик, а общинският съвет в Разград взе решение да му ги подари. Заради съмненията, че преместването в Пазарджик замаскира частен интерес, се стигна до митинги, а министър председателят Бойко Борисов влезе в ролята на съдия и увери, че животните да бъдат пратени в Холандия.

Днес кметът на Разград съобщи, че общината е притежател на лъвовете, не е прехвърляла собствеността им на фондацията и нейните представители нямат в действителност правни учредения да се разпореждат с тях. Той акцентира, че до момента в който няма влезнало в действие решение на Общинския съвет, не може да даде единодушие за заминаването на лъвовете в Холандия. Според него прокуратурата би трябвало да образува предварителна инспекция и в случай че има данни за закононарушение, да стартира досъдебно произвеждане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР