Кметът на община Ветрино – д-р Димитър Димитров беше домакин

...
Кметът на община Ветрино – д-р Димитър Димитров беше домакин
Коментари Харесай

Проблемите на Ветрино бяха разгледани на среща между губернатора на Варна и кмета на общината

Кметът на община Ветрино – доктор Димитър Димитров беше хазаин на следващата среща на екипа на регионалния шеф на Варненско с кметове от дребните обитаеми места от региона.

Професор Андрияна Андреева стартира тази самодейност при започване на 2024 година с желанието да опознае от близко действителните проблеми на хората от всички 12 общини на региона и на жителите на дребните селища.

В заседателната зала на общината във Ветрино кметът показа всички кметове и кменски наместник от 10-те обитаеми места в общината - Белоградец, Ветрино, Габърница, Доброплодно, Млада Гвардия Момчилово, Невша, Неофит Рилски, Средно село и Ягнило. Община Ветрино има обща повърхност 293 кв. км., и близо 6700 поданици.

Транспортната съгласуваност сред селищата в общината и към регионалните градове – Варна и Шумен е измежду най-актуалните проблеми и за община Ветрино. От години се търси непрекъснато решение на този проблем, само че локалните хора регистрират, че компаниите, които оферират транспортни услуги нямат стопански интерес да оферират превоз към едва обитаеми места или региони със застаряващо население, където не се пътува толкоз постоянно. Административният регион на хората, които живеят на територията на община Ветрино е град Провадия. Там е съдът, Полицията, Поликлиниката и Спешната здравна помощ, на които те разчитат. Варна пък е регионалният център, който е привлекателен за тези, които работят или учат в морската столица и се нуждаят от ежедневен превоз.

В хода на полемиката по транспортната съгласуваност се обрисуваха две решения, които могат да подобрят транспортните несгоди на локалните хора.

Първото е опцията Община Ветрино да бъде вписана в Областната транспортна скица, с цел да може да се  премине към директно договаряне с превозвачите.

Второто решение на казуса предложи зам.-кметът на общината Ирина Маджарова, съгласно която с Решение на Министерски съвет е редно да бъде обновена националната транспортна скица. Промяната би трябвало да бъде обвързана със субсидиране от страна на страната на превозвачи, които осъществят транспортни услуги към обитаеми места до които няма достъп, както в този момент се прави за планинските региони. " Хората би трябвало да схванат, че страната я има и е в положение да подкрепи транспортната съгласуваност сред обитаемоте места. Това ще изиграе своята позитивна обществена роля, ще разреши на хората да останат в своите родни места, а не да се обезлюдяват цели региони.

Домакините сложиха на вниманието на регионалния шеф и казуса със положението на учебните рейсове, които всеки ден извозват възпитаници от 9 обитаеми места в региона към СУ " Христо Ботев “ – Ветрино, където учат 320 възпитаници. Тези транспортни средства към този момент са на по 10-15 години и общината непрестанно дофинансира ремонтите им. Необходими са нови учебни рейсове.

Транспортните проблеми на жителите от обитаемоте места в община Ветрино и решенията, които бяха разисквани на работната среща през днешния ден ще бъдат систематизирани в писмо до Областна администрация – Варна, с цел да може още през идните дни да се подхващат съответни стъпки за разрешаването им.

Сред настоящите проблеми за разрешаване и пред община Ветрино е неналичието на задоволително общопрактикуващи лекари, което на процедура лишава жителите на дребните селища от съответна здравна помощ и грижа.

Само 4-ма са лекарите, които обслужват 10-те обитаеми места от региона, пък и те не дават наряди във вечерните часове. Няма аптека, Спешният медицински център е в Провадия и на процедура хората, изключително по-възрастните от популацията са лишени от навременна здравна помощ и грижа. Коментирано бе и предложение, пристигнало преди броени дни от Областния информативен център – Варна, който по Програма " Регионално развиване “ дава опция за планови оферти за основаване на мобилни екипи от лекарски практики. Реализирането им може да подкрепи действително опазването на здравето в дребните обитаеми места. Такъв план за мобилен лекарски екип и телемедицина има към този момент подаден от община Дългопол.

Наред с проблемите на жителите на община Ветрино, кметовете и кметския наместник на Средно село показаха с горделивост активността на настоящите читалища в региона - НЧ “Светлина—1904 " с. Белоградец, читалищата в селата Млада армия, Момчилово, Невша и Неофит Рилски. Възстановените църкви и джамия в Белоградец и във Ветрино, неповторимият параклис в с. Ягнило, издигнат с доброволните дарения на локалните хора и осветлен от умрелия към този момент Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, скалните манастири край Невша, за които локалните описват удивителни митове, празниците на обособените обитаеми места, обвързани с разнообразни обичаи и обичайни веселби ще бъдат част от взаимни планове на локалните общности с Областна администрация – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР