Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и представители на нейния

...
Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и представители на нейния
Коментари Харесай

Кметът на Казанлък участва в онлайн среща на Градски дневен ред

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и представители на нейния екип и културни институти взеха присъединяване в онлайн среща на Градски дневен ред на Европейския съюз. Тема на диалозите бе направата на Регионална туристическа идея, която да показва всички благосъстояния на Долината на розите и на тракийските царе.

 

Казанлък е четвъртата българска община, която стана сътрудник на Градски дневен ред преди две години, единствена за страната представител в областта на културното завещание. България взе участие в част от партньорствата посредством обособени общини и Министерството на околната среда и водите. Столична община е съкоординатор, дружно с Естония, в партньорството за цифров преход. Община Бургас взе участие в партньорството за градска подвижност. Община Габрово - в партньорството за новаторски и виновни публични поръчки. Министерство на околната среда и водите е част от партньорството за адаптиране на климата.

 

Градският конгрес е главен инструмент на Европейския съюз за бъдещото развиване на европейските градове като основен мотор на растежа във всички сфери на живота.  За 2020 като съществена тенденция за работа форумът уточни „ дисонантно завещание “, т.е. неразбраното културно-историческо завещание. Специалистите дефинират тази нова категория като значима за случаи на културно завещание, които попадат не в зоната на безпроблемното заместничество, а в зоната на публичните несъгласия, спорове, противодействия и полемики.

 

В отдалечената полемика участваха представители на неправителствената организация Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места ICOMOS, Германия, Европейска Инвестиционна Банка, членове и координатори на Партньорството „ Градски дневен ред “ (UAEU), ICOMOS Международна комисия за исторически градове, села и селища (CIVVIH), Федерално Министерство на вътрешните работи, строителството и общността, взаимни координатори на UAEU.

 

Кметът Галина Стоянова очерта първите значими стъпки по структуриране на Регионална идея за туризъм, а точно: сформиране на експертен екип, който да стартира работа по изследване на всички налични разбори, проучвания и тематична документи, които да бъдат систематизирани, с цел да може разработките да подкрепят структурирането на бъдещата Регионална туристическа идея.

 

Архитект Дора Иванова срещна участниците в срещата с сполучливата работа по плановете „ Планиране на изследване и консервация и адаптивно наново потребление “ и " Спешно стабилизиране на мозайките " в паметника Бузлуджа, образец за „ дисонантно завещание “.

 

Разговорите се сплотиха към безапелационното мнение, че бъдещият документ би трябвало да даде оптимално необятна вероятност за показване и развиване на всички благосъстояния на Долината - културни, исторически, естествени, в това число и такива като монумента Бузлуджа.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР