Кметът на дунавския град Пламен Стоилов пред money.bg Г-н Стоилов,

...
Кметът на дунавския град Пламен Стоилов пред money.bg Г-н Стоилов,
Коментари Харесай

Пламен Стоилов: Мащабното строителство променя облика на Русе

Кметът на дунавския град Пламен Стоилов пред money.bg

Г-н Стоилов, какъв град е Русе през днешния ден във Вашите очи и кои са факторите за сполучливото му развиване?

Днес Русе е динамичен град, важен транспортен възел и многолюден стопански и културен център. Безспорно едно от най-хубавите конкурентни преимущества на района е неговото стратегическо местонахождение, както и достъпа му посредством всички типове превоз - авто, речен, железопътен, а от 2015 година, с учредяването на първото общинско летище в България - и въздушен.

В подтекста на участието на България и Румъния в Европейския съюз, Русе се утвърди като водач на трансгранично съдействие, изграждайки нова динамичност на процесите в българо-румънския трансграничен район, а държавната граница с Румъния, която дълги години играе ролята на разграничителна линия, през днешния ден към този момент е връзка, предлагаща голям капацитет за развиване на нови стопански партньорства, браншове и пазари.

 Снимка 369135
Източник:

От няколко години насам, Русе е желана дестинация за компании в областта на Информационните и информационните технологии, а значим фактор за развиването на района е и Русенският университет " Ангел Кънчев " - един от най-авторитетните университети в България, който е важен сътрудник на Общината при реализацията на главната цел в Иновационната тактика на района - до 2025 година Русе да се утвърди като град на знанието и нововъведенията.

Специално място в капиталовата визитка на района заема автомобилната промишленост, като концентрацията на предприятия за създаване и сглобяване на автомобилни съставни елементи на територията на община Русе основават отлични предпоставки за допълните вложения и за разширение на съществуващи индустриални мощности. Традиционно, забележителна част от вложенията са съсредоточени в предприятията в регионалния център - Община Русе, като през 2016 година размерът им бележи растеж от 6.9% спрямо миналата година и 93.4% от общия размер на директните задгранични вложения са ориентирани към промишлеността и услугите.

Показателни са и положителните мнения за Русе в международни медии, като английския " Файненшъл Таймс ", в чиято влиятелна ранглиста на за дребни европейски градове на бъдещето, през 2018 година Русе заема челното 4-то място. По-широкият Русенски район е подложен още по-напред в същата класификация - на второ място като най-перспективен дребен район в Европа, изпреварвайки по този метод столични региони като тези на София и Скопие.

В кои браншове предпочитано влага Общината?

Живеем в един от бързоразвиващите се градове в България и поехме огромната отговорност да продължим да го развиваме и трансформираме в още по-красив и комфортен. Работим интензивно във всички сфери и секторни политики дейно и към този момент сме очевидци на процесите, които започнаха да трансформират Русе. Благодарение на усилената работа, опита, и не на последно място - мотивацията, която ни води, дружно с моя екип осигурихме нужното финансиране за осъществяването на планове от изключителна значимост, а за два мандата в Русе вложенията възлизат на над 400 милиона лв..

За да надгражда постигнатото и да става все по-добър образец за водач в Дунавския район, Русе се нуждае от промени, които бих обобщил с думата " инфраструктура " - в сферите на образованието, градоустройството, обществените действия.

 Снимка 369134
Източник:

Мащабните инфраструктурни планове, които са в ход, са свързани с възстановяване качеството на живот на русенци посредством вложения както в градската среда посредством построяването на напълно нова Крайбрежна зона, паркове и зони за отдих и облагородяване на междублоковите пространства, по този начин и с усъвършенстване на градската съгласуваност посредством модернизиране на уличната мрежа, която не е била рехабилитирана с десетилетия. Усилено работим и за подобряването на просветителната инфраструктура посредством ремонт на постройките и дворните пространства на учебни заведения и детски градини, както и за основаването на условия за деен и здравословен метод на живот посредством модернизирането на спортни комплекси и уреди.

Русе е най-големият град в долното течение на реката. Какви стъпки сте подхванали за развиването на този негов капацитет?

Основната цел е Русе да се обърне с лице към река Дунав, с цел да може да се употребява цялостния капацитет на географското му разположение. Една фантазия на русенци следва да се сбъдне, а точно напълно преобразена крайбрежна линия - обичано място за жители и посетители, кей за круизни кораби и хиляди туристи от целия свят. Освен самото крайбрежие, което ще придобие актуален тип с нови зелени площи, пейки, осветяване, съвременни пасарелки и панорамни площадки, прилежащите бул. " Придунавски ", улиците " Славянска ", " Баба Тонка ", " Църковна самостоятелност " и " Райко Даскалов " също ще бъдат напълно актуализирани с обособяването на модерни пешеходни зони, ще оферират по-добър авто и пешеходен достъп до зоната и градски превоз, осигурявайки функционалност и модерни улеснения за всеки. Предстои осъществяването и на план, който цели по-добра съгласуваност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен кулоар №7, като посредством него ще правим рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал Русе - център и ще се подобрят навигационните условия на три корабни места.

Успоредно с това, значими инфраструктурни промени към този момент се реализират и във всеки един квартал - стремително започва ремонтът на над 150 улици и тротоари, което съставлява 1/3 от общия им брой на територията на града. Мащабното строителство и реконструкциите, които подхващаме, безспорно ще трансформират напълно образа на нашия град, а както знаете, положителната инфраструктура е водеща в одобряването на един град като прелъстителен за вложения и туризъм.

 Снимка 369133
Източник:

Русе е хазаин на Световното състезание по волейбол. Готов ли е градът за събитие от подобен сан?

Във времето Русе се е доказвал като съвършен уредник на огромни събития. През предходната година бяхме домакини на шампионата от Световното Гран при за дами, през 2016-а посрещнахме и Европейското състезание по битка за младежи и девойки. Безпрецедентната поддръжка от Българската федерация по волейбол, както и фактът, че в Русе се намира най-модерната мултифункционална зала в страната " Арена Русе ", са основните фактори, дали неповторимата опция на Русе да одобри най-грандиозното спортно събитие в историята на града и да стане един от трите български града - домакини на Световното състезание по волейбол за мъже. В Русе ще играят най-хубавите волейболисти на Бразилия, Холандия, Франция, Канада, Египет и Китай от 12 до 18 септември и това събитие безспорно ще донесе със себе си освен незабравими страсти, само че и хиляди туристи, които ще имат опцията да посетят красивия ни град.

 Снимка 369049
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР