Кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на ОД на МВР

...
Кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на ОД на МВР
Коментари Харесай

Бургаски свещеници: Останете си вкъщи за празниците!

Кметът на Бургас Димитър Николов, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи комисар Радослав Сотиров, шефът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров и зам.-кметът по просвета, туризъм и спорт Диана Саватева се срещнаха с представителите на Българската православна черква в Бургас, на която разискаха общи ограничения за Цветница. „ Заедно с вас имаме отговорността да създадем такава организация, че да не застрашим здравето и живота на хората. Разчитам, че ще ни помогнете и ще спазим всички ограничения за минимизиране на риска “, обърна се към духовниците кметът Димитър Николов.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският Митрополит Йоаникий насочат апел към миряните да останат по домовете си! Те приканват да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите!

В храмовете да се влиза единствено със защитна маска и ръкавици!

Да не се целуват иконите, миряните единствено да се покланят пред тях!

Да се съблюдава разстояние пред и в храмовете!

Да не се позволява скупчване към свещниците!

Свещениците ще дават отговор за реда и пропускателния режим в църквите, с цел да се избегне скупчването на хора.

Извън храмовете контролът ще се реализира от полицията.

Всички кметски наместници по селата, взаимно с църковните настоятелства са длъжни да вземат участие в използването на ограниченията за сигурност на църквите.

В църквите, в които е допустимо, ще бъдат обезпечени с изключение на входове и разнообразни изходи.

Върбовите клончета ще се дезинфекцират преди раздаването им. Повечето свещеници са организирали даването на клончета и свещи да става пред самите храмове, където има такава опция.

Специална организация е основана в храм „ Свети Николай Чудотворец “ в к-с „ Меден рудник “. Там пред църквата ще бъдат извадени с изключение на върбовите клончета, също по този начин иконите и свещниците, с цел да се ограничи влизането на хора вътре.

Днес на всички свещеници бяха раздадени защитни шлемове. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и дезинфектанти, с които ще се обработват входните порти и иконите.

Следващата среща на спешния щаб с бургаските духовници ще бъде идващия вторник за набелязване на ограничения за идния Великден.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР