Кметът Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравков

...
Кметът Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравков
Коментари Харесай

Главният архитект на София предлага промените в ЗУТ. Но отказва да ги обясни

Кметът Фандъкова и основният проектант на Столична община арх. Здравков оферират нова регулация за ателиета, апартхотели, общежития, системи за паркиране

© Велко Ангелов Колко здания се строят като апартхотели и общежития в София, а по-късно се разпродават като независими жилища, кои са съответните образци, по какъв начин и къде вложителите се измъкват от наложителния брой места за паркиране, по какъв начин ограничаването за ателиетата единствено на първите етажи ще повлияе на предназначението на постройките? Това са единствено част от въпросите, които " Капитал " изпрати до Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ), откакто стана ясно, че кметът Йорданка Фандъкова и гл. проектант на столицата Здравко Здравков са внесли в Министерството на районното развиване и благоустройството оферти за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Но Даниела Колева от пресцентъра на НАГ съобщи, че няма да отговорят и ни насочи към информацията в прессъобщението на общината по тематиката. Извън това Здравков е коментирал предложенията за промени в Закон за устройство на територията само в изявление за " Труд ", само че от него също не стават ясни детайлите и резултата от измененията, които с изключение на София ще обиден строителството в цялата страна.

А отговори са наложителни, защото измененията в този основен закон засягат вложителите и могат да трансформират бизнес средата. Освен това за концепциите се разбра от прессъобщение на общината, в което обаче нямаше конкретика за препоръчаните текстове, както и за това по кое време и къде Здравков и Фандъкова са коментирали решението си. Медиите не бяха поканени публично и по този метод се избегна опцията да задават въпроси.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Капитал " въпреки всичко получи съответните оферти за промени в Закон за устройство на територията от кабинета на кмета Фандъкова и те още повече затвърждават мнението, че са нужни уточнения на експертно равнище, каквито би следвало да даде проектант Здравков. Йорданка Фандъкова съобщи, че ще бъде образувана работна група за изчистване на текстовете, които ще бъдат препоръчани на Народното събрание.

Неясните оферти

В самото прессъобщение са представени думи на Здравков и Фандъкова, които в общи линии приказват за казуса със скриването на жилищни здания зад фиктивни нежилищни и за " злоупотреби със системите за гариране и паркиране ", само че липсват образци за такива и данни за нови планове.

Интересно е какъв брой огромен е казусът с прикритите жилищни здания зад апартхотели, защото броят на записаните такива комплекси в цяла България е общо 20, а в София няма нито един, съгласно данните на Националния туристически указател. Също по този начин е значимо дали възбраната за градеж на жилищни здания от вложители, които употребяват по-ниските условия за общежития и апартаментни хотели, ще има резултат единствено върху бъдещото развиване на града или ще може да реши и някои към този момент зародили проблеми.

Въпросът с ателиетата също е противоречив. Досега доста здания писмено бяха с ателиета вместо жилища, с цел да прескочат рестриктивните мерки за етажност на жилищните здания (ако се води мултифункционална има малки врати по какъв начин постройката да е доста по-висока) и по-високите условия за паркинги. Сега се предлага ателиета да има единствено на приземните и полуприземни етажи, само че не е ясно по какъв начин това ще се отрази върху предназначението на постройката - ще бъде ли тя многофункционална или ще се приема за жилища.

Пред " Труд " Здравков даже споделя, че би трябвало напълно да се отстрани формулировката " ателие ", тъй като била анархизъм и ще би трябвало да се търси ясна формулировка, само че в предложенията до Министерство на регионалното развитие няма нищо такова.

Ефект върху курортите

Тъй като става дума за промени в Закон за устройство на територията от тях биха били наранени всички вложители в страната. Затова е значимо да види какъв ще е резултатът за апартхотелите в Банско или по морето, да вземем за пример, които продават независими студия и жилища. Идеята на столичната власт е освен тази процедура да се забрани, а и да се вкара условие за по един гараж или паркомясто за всеки апартамент. Комбинацията от двете оферти на процедура визира единствено вложителите в хотели, които ще би трябвало да обезпечат съответните места за паркиране, макар че обектите им са за краткотрайно настаняване и не постоянно са цялостни, камо ли с хора със личен автомобил.

Проблемът с паркирането

Паркирането е другата област, за която се отнасят импортираните оферти за промени. Иска се въвеждане на минимални размери за паркоместата и гаражите, което несъмнено е добра мярка, само че няма изясненост по какъв начин това би рефлектирало върху цените на парцелите. Според арх. Здравков, чиито думи пресцентърът на Столична община цитира, са били установени злоупотреби със системите за гариране и паркиране в жилищни здания като посредством тях официално се обезпечава нужния по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на постройката в употреба се демонтират и слагат на различен обект. Но образци не се дават и не излиза наяве за какво в този момент не се реализира надзор. Вместо това се предлага отговорността да се трансферира към Държавната организация за метрологичен и механически контрол, която с ограничавания си кадрови капацитет към този момент следи асансьорите, бензиностанциите, крановете, язовирите, кантарите, та даже и сигурността на детските играчки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР