Ключовият свидетел на прокуратурата в процеса Октопод“ беше Пламен Устинов,

...
Ключовият свидетел на прокуратурата в процеса Октопод“ беше Пламен Устинов,
Коментари Харесай

Как Трактора беше оправдан за рекет и поръчкови убийства по делото „Октопод“

Ключовият очевидец на прокуратурата в процеса „ Октопод “ беше Пламен Устинов, трети братовчед на Алексей Петров и някогашен чиновник от НСО. Той описа по какъв начин Петров му е поръчал 4 изтезания – на Васил Божков, Гриша Ганчев, Валентин Шотев и хазартния необут Коко Динев. По-късно Гриша Ганчев призна в изявление, че е знаел за мократа поръчка, защото Устинов отишъл в офиса му и му разказал, че се готви убийството му. Показанията на Устинов, направени в правосъдна зала, обаче провокираха само медиен звук, само че не и следствие и покачване на по-тежки обвинявания.

Свидетелят пък на няколко пъти се ожали, че е бил заплашван от доближени до Алексей Петров, а малко преди едно от съвещанията по делото „ Октопод “ беше атакуван от свои съселяни и посечен с секира. Оттогава насам за Устинов не се е чуло нищо.

 

Друг основен очевидец – банкерът Георги Цветанов, който твърдеше, че Алексей Петров го е пребил и принудил да му трансферира част от бизнеса си, почина в автомобилна злополука при неизяснени условия в същия ден, в който Пламен Устинов беше нападнат с секира и тежко ранен.

 

Злочестата орис на двамата очевидци против Алексей Петров принудиха друга свидетелка против някогашната барета да се отметне от показанията си. Донка Митева, която в началото беше признала пред съда, че Алексей Петров й е отмъкнал с рекет и машинация апартамент от 250 квадрата и опитал да я обезщети с автомобил „ Мерцедес “ след това оказал се откраднат от дъщерята на Симеон – княгиня Калина, се отхвърли от думите си с обяснението, че е била подведена от прокуратурата.

 

Съдебното дело „ Октопод “ се прочу и с друго – от този развой бяха отстранени по разнообразни аргументи и прокурорът и съдията. Най-странна беше ориста на бургаския магистрат Светлозар Костов. Той беше докаран в София от морския град с репутацията на прокурора, вкарал в пандиза Митьо Очите, и упованията към него бяха да събере доказателствата, нужни за ефикасна присъда на о6виняемите по делото „ Октопод “. Светлозар Косто обаче сякаш взе, че се оправи с тежката задача, а усърдието му да разплита остарели закононарушения не се хареса на мнозина. Костов бе уволнен от Специализираната прокуратура, а отстраняването му притъпи остротата на държавното обвиняване. Някои мнителни правосъдни наблюдаващи решително настояват, че Костов е махнат точно с цел да не вкара в пандиза Алексей Петров, заковаващ го с годни за пред съда доказателства...

 

От процеса беше отстранена и съдийката Румяна Ченалова, която бе „ разжалвана “ след избухналия няколко грандиозни корупционни афери. Така делото бе пренасочено към Специализирания съд, мощно. „ окастрено ” откъм първични очевидци и обвинявания.

 

Докато Алексей Петров беше със статут на обвинен, той оцеля в злокобен атентат с гранатомети

 На 29 октомври 2015 бронираният „ Мерцедес на някогашния командос беше обстрелван с РПГ-та. Неуспешното нападение се състоя на метри от къщата на Трактора, а 3 месеца по-късно за атентата беше задържан украинецът Роман Логвиненко, наел трима свои сънародници с дълготраен боен опит да очистят Трактора. Триото украинци Артьом Темпински – Йевен Балков – Максим Чорни към момента се търсят, защото те съумяха да избягат от България, преди да бъдат арестувани.

 

Оправдателните присъди, постановени на 9 ноември 2018 година на Алексей Петров и дясната му ръка Тони Хамстера не изненадаха никого. Те станаха следващите знакови обвинени, триумфирали в правосъдната зала след дългогодишно туткаво правораздаване.

 

Само преди няколко месеца – на 7.12.2022 година застрахователната компания „ Лев Инс “, свързвана неофициално като благосъстоятелност на Алексей Петров, осъди Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за рекордно обезщетение в размер на 82 300 000 лева (48 300 000 лева съществена сума плюс лихвите за 7 години) поради „ съществено повреден имидж и известност “ около делото „ Октопод “. Прелюбопитен подробност е, че присъдата с рекордно за България обезщетение на частно сдружение е произнесена не в София, а от състав на Окръжен съд в Перник… В юридическите среди се носят клюки, че заплащането на рекордната сума е било контрактувано на високо равнище, а някои адвокати са били стимулирани със съществени тласъци.

Източник: Уикенд   

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР