Ключовите аспекти за реализацията на проекта Газов хъб „Балкан“ бяха

...
Ключовите аспекти за реализацията на проекта Газов хъб „Балкан“ бяха
Коментари Харесай

“Булгартрансгаз“ проведе обсъждане на ключови аспекти от реализацията на Газов хъб „Балкан“


Ключовите аспекти за реализацията на плана Газов хъб „ Балкан “ бяха прегледани на кръгла маса в понеделник, 2 септември. Това оповестиха от " Булгартрансгаз " ЕАД на онлайн страницата на компанията.

В събитието участваха представители на Европейската комисия, Министерството на енергетиката, депутати от Народното събрание, Комисията за енергийно и водно контролиране, „ Български енергиен холдинг “ ЕАД, Централноевропейският газов хъб, газови асоциации, организации на консуматорите, ENTSOG, BOTAS и други заинтригувани страни. Разгледани бяха аспектите с оглед реализирането на плана в сходство и в осъществяване на признатото от Министерския съвет и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната тактика на Република България до 2020 година

В центъра на разискването бяха нужната нова инфраструктура, подготовка на съществуващата инфраструктура в това число посредством подписване на съглашения за междусистемно свързване със прилежащите оператори на преносни мрежи, показване на подхванатите дейности за основаване на проведен борсов пазар с разнообразни сегменти за търговия и приемане на нужните за това законови промени за обезпечаване на комерсиална и регулаторна среда.

На събитието беше показана газопреносната инфраструктура в България, която ще бъде осъществена за свързване на източниците за доставка на природен газ и целевите пазари. Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов уточни, че построяването на спомагателната инфраструктура дружно с реализацията на плановете за рационализация и уголемение на съществуващата са наложителна причина за осъществяване на първия ликвиден търговски газов хъб в района на Югоизточна Европа. Г-н Клаус-Дитер Борхард, заместител шеф на Главна дирекция „ Енергетика “ на ЕК, удостовери нуждата от реализация на интерконекторните връзки с Гърция и Сърбия, разширението на потенциала за предпазване на подземното газово вместилище Чирен. За посочените планове бе подчертана обезпечената поддръжка, в това число и финансова, от страна на европейските институции по механизма за свързване на Европа. Г-н Борхард акцентира и нуждата от оптималната утилизация на построените връзки с Румъния, от което директна изгода ще има освен България, само че и целия район на Югоизточна Европа.

По отношение на построяването на плановете IGB и IBS, зам.-министърът на енергетиката на Република България господин Жечо Станков изрази поддръжката от страна на МЕ за цялостната реализация на концепцията за газов хъб „ Балкан “ и акцентира, че МЕ продължава поредно да работи за тяхната реализация, като също по този начин продължава интензивно да работи по повод прехвърлянето на плана IBS към „ Булгартрансгаз “ ЕАД в качеството му на планова компания и оператор на инфраструктурата на територията на България.

По отношение на утилизацията на съществуващите все още потенциали сред България, Румъния, Турция и Гърция, господин Владимир Малинов уточни, че считано от 1 април 2019 година в следствие от отличното съдействие сред „ Булгартрансгаз “ ЕАД и DESFA беше обезпечен корав входен потенциал от 4,1 млн.м³/ден и спомагателни 0,5 млн.м³/ден прекъсваем потенциал. В допълнение, „ Булгартрансгаз “ ЕАД е във крайна фаза на подписване на допълнение към съглашението за междусистемно свързване с Transgaz Румъния за IP Негру вода 1/ Кардам, като се възнамерява той да бъде финализиран и подписан до края на октомври 2019 година С помощта на съглашението ще се обезпечи корав физически потенциал в посока от България към Румъния в размер на 1,5 млрд.м³/г. Доколкото това изисква избрани механически усъвършенствания на Географска информационна система Негру вода 1 от страна на Transgaz, през м. август 2019 година след диалози сред двата оператора беше реализиран важен прогрес, в следствие от поетия корав ангажимент и пътна карта със периоди от страна на Transgaz за осъществяване на тези дейности. Двата оператора организираха и обществена консултация на Бизнес разпоредбите към план на Споразумение за междусистемно свързване за IP Негру вода 2,3/ Кардам, като подписването му следва в близко бъдеще. До края на тази седмица се чака също стартирането на обществена консултация на план на съглашение за междусистемно свързване на настоящата точка на трансгранично свързване сред България и Турция (IP Странджа/ Малкочлар). До него се стигна след градивното съдействие сред газопреносните оператори на България и Турция - „ Булгартрансгаз “ ЕАД и BOTAS. В последна сметка, сключването на Споразуменията за междусистемно свързване за точките на междусистемно свързване със прилежащите оператори ще обезпечи цялостна утилизация на потенциала на съществуващата мрежа и по този метод ще усили комерсиалните потоци, търгуеми на газовия хъб.

По отношение основаването на регулаторна и комерсиална среда, „ Булгартрансгаз “ ЕАД поддържа плануваните допълнения и промени на Закона за енергетиката с оглед обезпечаване на ликвиден пазар на природен газ в България, като беше маркирана градивната социална полемика на сред всички заинтригувани страни, проведена от страна на Постоянната комисия за енергетика към 44-тото Народно заседание. В тази връзка, Г-н Малинов означи, че влизането в действие на промените в оптимално къс период ще дадат опция за летящ старт на „ Газов Хъб Балкан “, считано от 1 януари 2020 година

По мотив законовите промени, Клаус-Дитер Борхард изрази позитивна оценка за обществения и открит метод на осъществяване на консултациите и взимането поради на основна част от постъпилите оферти от заинтригуваните страни, както и на самата ЕК. Комисията поддържа измененията, като изрази мнение, че е належащо усилване на ролята на Регулатора. Г-н Клаус-Дитер Борхард уточни неотложността от реализацията на програмата за освобождение на газа, планувана да започва от 1 януари 2020 година Той уточни също по този начин, че след провеждането на търговете в програмата за освобождение на газа, предопределени за клиентите в страната, би трябвало в Закона ясно да бъде регламентирано, че останалите неосвободени количества по-късно ще бъдат търгувани изцяло свободно с опция за доставка отвън страната. Също по този начин, в програмата следва ясно да е записано, че от програмата за освобождение на газа не следва да се възползват компании, които са свързани лица с публичния снабдител.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД уточни извънредно значимото значение на програмата за освобождение на газа от която изгодите ще бъдат осезаеми за целия газов пазар в България и района още през идната година като нужна причина за първична ликвидност на газовата борса.

В допълнение към законовите промени за обезпечаване на ликвидност и регулаторна среда ръководителят на Комисията по енергетика към 44-то Народно заседание уточни многочислените работни групи и публични полемики, на които присъединяване са взели асоциации, заинтригувани страни, частни компании и държавни сдружения, чиито оферти са възприети в окончателния вид на предложенията за второ четене на Закона за енергетиката.

В своето изявление, заместител шефът на Главна дирекция „ Енергетика “ на ЕК Клаус-Дитер Борхард акцентира, че платформата за търговия на газовия хъб е извънреден значим детайл от концепцията за построяването на ликвиден газов хъб, само че с цел да се осъществя тя, нужната причина е съществуването на добре развита инфраструктура в България и района. Г-н Клаус-Дитер Борхард означи, че показаната идея по повод имплементирането на комерсиална платформа е окуражаваща и в цялостно сходство с европейската рамка в региона и визията на Европейска комисия.

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране означи ролята на Регулатора в процеса по реализация на концепцията за Газов хъб „ Балкан “, като означи, че Комисията добави и промени Правилата за търговия с природен газ, Правилата за балансиране на пазара на природен газ и Методиката за установяване на такса дисбаланс, като промените отразяват отпадането на режима на краткотрайни ограничения и регламентират основаването на платформа за търговия, според Регламент 312/2014.

КЕВР се ангажира да промени и добави подзаконовата рамка, в това число с оглед лицензирането на газовата борса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР