Ключови регионални избори в две от най-богатите германски провинции ще

...
Ключови регионални избори в две от най-богатите германски провинции ще
Коментари Харесай

Германия: Ключови регионални избори могат да разклатят позициите на управляващата коалиция

Ключови районни избори в две от най-богатите немски провинции ще подложат на тест доверието към ръководещата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц. Прогнозите за предстоящото показване на партиите, подкрепящи държавното управление, не са по никакъв начин положителни, което значи, че така и така непопулярната коалиция може да се окаже в деня след вота с още по-разклатени позиции.

Оглавяваната от Шолц коалиция се чака в неделя да понесе тежки загуби в две основни провинции, които ще дойдат в миг, когато държавното управление навлиза в средата на мандата си, а крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) може да реализира следващите си мощни изборни резултати, отбелязва Франс прес.

Близо 14 милиона души, имащи право на глас, са призовани да отидат до урните на юг в Бавария – най-голямата от федералните провинции на Германия – и на запад в Хесен, където се намира финансовата столица на Германия и Европа, Франкфурт. Предизборната акция и в двете провинции беше доминирана от тематики като имиграцията и икономическите проблеми.

Шолц пое ръководството преди към две години отпред на тройна коалиция, само че единствено няколко месеца по-късно на държавното управление му се наложи да се оправя с последствията от съветското навлизане в Украйна.

Берлин трябваше бързо да скъса с десетилетната си пацифистка политика, с цел да поддържа Киев, а последвалата енергийна рецесия засегна най-голямата европейска стопанска система изключително тежко и я прати в криза.

Проблемите за ръководещата коалиция – в която влизат левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и демократичната Свободна демократическа партия (СвДП) – се усложняват в допълнение от неспирните вътрешни битки сред трите политически сили, като се стартира от зеления преход и се стигне до орязването на обществени разноски.

Арнт Лайнингер, политически специалист от Кемницкия софтуерен университет, съобщи пред Франс прес, че „ партиите, формиращи федералното държавно управление, влизат в изборите от неподходящи изходни позиции “.

„ В тези две провинции поддръжката и за трите партии е под нивото си от последните районни избори. “

Положението за ГСДП и съдружните ѝ сътрудници в Хесен и Бавария в допълнение се усложнява от събитието, че и двете провинции са обичайни замъци на консерваторите. Хесен от 24 години се ръководи от Християндемократическия съюз (ХДС), а Бавария – от 1957 година от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Същевременно социолозите плануват крайнодясната АзГ да пожъне огромни триумфи в двете провинции, а съображение за това им дават непрестанно покачващият се в последно време рейтинг на партията в изследванията на публичното мнение и поредицата от местни изборни триумфи, които тя реализира на разнообразни места в Германия.

И въпреки упованията да са, че АзГ няма да успее да влезе в ръководството нито на Бавария, нито на Хесен – най-много заради това, че бастионите ѝ са в Източна Германия – възможни нови положителни резултати на партията ще провокират безпокойствие от все по-нарастващата ѝ известност, отбелязва Франс прес.

Имиграцията - съществена тематика в предизборната конкуренция

 

Освен от недоволството от ръководещата коалиция АзГ черпи поддръжка и от въпроса за имиграцията, който се очерта като централен в предизборната конкуренция.

Подобно на други страни в Европа това лято Германия беше подложена на засилен миграционен напън, който съживи загатна за огромния мигрантски напор от 2015 година.

В Бавария консервативният ХСС, сестринската партия на ХДС, се чака да резервира властта, а районният министър председател Маркус Зьодер – считан за евентуален претендент за канцлер – да остане на поста си.

В навечерието на вота ръководещата в провинцията коалиция беше разтърсена от скандал, в който заместникът на Зьодер, Хуберт Айвангер призна, че като възпитаник в края на 80-те години е разпространявал листовки с нацистко и антисемитско наличие.

Айвангер, който оглавява популистката групировка „ Свободни гласоподаватели “, по-малкия съдружен сътрудник в ръководството, съумя да резервира длъжността си, а партията му в действителност завоюва от абсурда към него, откакто той разгласи, че е жертва на „ лов на вещици “.

На другия полюс е обединението на Шолц, поддръжката за която се чака да се срине спрямо последните избори през 2018 година, а СвДП даже може и да не прескочи прага за влизане в регионалния парламент на Бавария.

В Хесен социалдемократите заложиха на ярка партийна фигура, издигайки за районен министър председател кандидатурата на федералния вътрешен министър Нанси Фезер, само че съгласно прогнозите това няма да им помогне и ХДС ще резервира властта.

ХДС – най-голямата опозиционна партия на федерално ниво – ще резервира и своя районен министър председател Борис Райн.

Евентуално едва показване на двата вота може да сътвори нови проблеми на обединението в Берлин и да направи СвДП, която постоянно блокира предложенията на съдружните сътрудници, още по-неотстъпчива, предизвестяват анализатори.

„ Партията може да стане още по-недиалогична, което ще направи съдействието по-трудно “, уточни Лайнингер.

Завой надясно и насоки за бъдещето

Политическите наблюдаващи ще наблюдават деликатно изхода от конкуренциите в Хесен и Бавария и по друга причина - дали те ще дадат тенденция за идната следващата година поредност районни избори в Германия, в това число в източните провинции Бранденбург, Саксония и Тюрингия, където АзГ води в желанията на гласоподавателите съгласно социологическите проучвания, отбелязва ДПА.

Това е още един фактор, убеждаващ анализаторите, че положителни резултати на АзГ в Хесен и Бавария ще провокират политически трус с национални измерения.

Но сходно достижение няма да се отрази само на трите партии от ръководещата коалиция, само че и на партиите от обичайна десница, представлявани в немския Бундестаг от консервативния блок ХДС/ХСС.

Ако усилването на позициите на антиимигрантската АзГ продължи, не е изключено двете сестрински консервативни партии да се видят принудени да завият още по-надясно – а даже и да скъсат с табуто и да стартират да си сътрудничат с тази партия. В момента политиците от консервативния блок изключват всякакво взаимоотношение с АзГ.

От друга страна, в случай че блокът ХДС/ХСС реализира положителни резултати в Хесен и Бавария, това ще им вдъхне огромна убеденост в миг, когато партията на някогашния канцлер Ангела Меркел следва да избере претендент за канцлер, който да се изправи против Шолц на изборите през 2025 година. Националните упоритости на баварския министър председател Зьодер не са загадка за никого в Германия, макар че той самият отхвърля да има такива желания, отбелязва ДПА.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР