Клубът за българо-македонско приятелство, в който влизат интелектуалци от двете

...
Клубът за българо-македонско приятелство, в който влизат интелектуалци от двете
Коментари Харесай

Да сменим тези, които насаждат омраза, с хора, които изграждат мостове -

Клубът за българо-македонско другарство, в който влизат интелектуалци от двете страни на границата ни с Македония, разгласява своя позиция, в която приветства постигнатия прогрес в връзките сред двете страни.

Ето цялостният текст на декларацията:

Клубът за българо-македонско другарство приветства напредъка в възстановяване на връзките сред България и Македония реализиран с приемането на европейското предложение от двете страни.

Поздравяваме нашите две държавни управления и два Народното събрание за проявената политическа храброст, както и напъните на Франция и Европейския съюз за постигнатото решение. Даваме си сметка, че това е единствено началото на един комплициран и многоизмерен развой, който би трябвало да получи социална поддръжка в двете страни.

Ние от КБМП сме уверени, че това може да бъде реализирано само с интензивно и пълнокръвно другарство на всички равнища сред двете общества и реализирането на общи цели с капацитета на и напъните на всички заинтригувани страни - бизнес, неправителствен бранш, университетски институции, гражданското общество. Чака ни доста работа за основаване на условия връзките ни да не бъдат развивани единствено на високо политическо равнище, а да се стартира позитивен диалог сред всички участници в обществата и в двете страни. Само по този начин може да се преодолее взаимното непознаване, което позволява за “герои ” на връзките ни да бъдат представяни единствено тези, които насаждат боязън и ненавист посред ни. Тези “актьори ” би трябвало да бъдат заменени от хората, които ни свързват, а не ни разделят, от хората изграждащи мостове, връзки и съгласие, а не всяващи ненавист и реваншизъм.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР