Климатичният преход, утвърден със Зеления пакт, представлява етично задължение, но

...
Климатичният преход, утвърден със Зеления пакт, представлява етично задължение, но
Коментари Харесай

Как ЕС ще предотврати смъртта на хиляди хора годишно от мръсен въздух

Климатичният преход, одобрен със Зеления пакт, съставлява етично обвързване, само че и икономическа опция. Необходимо е да променим метода, по който произвеждаме и използваме, с цел да защитим здравето и благосъстоянието си, както и с цел да запазим нашата планета за идващите генерации.

Нямаме различен избор, тъй като имаме единствено тази планета. През миналите десетилетия в Европа доказахме, че е допустимо да бъде прекратена връзката сред излъчванията на CO2 и икономическия напредък. В дълготраен проект всички ние имаме изгода от прекосяването към индиферентност във връзка с климата. В същото време в кратковременен проект този преход изисква обилни старания и ще докара до съществени промени в настройките на жителите и районите, които разчитат в по-голяма степен на изкопаемите горива.

По тази причина Европейската комисия ще сътвори механизъм за обективен преход, в това число фонд за обективен преход. Искаме да се уверим, че преходът в региона на енергетиката и климата е обективен и почтен. Това е и опция да потвърдим, че правилото " никой да не бъде зарязан " не е просто хаштаг в Туитър, а е действителен ангажимент за европейска взаимност и правдивост.

Държавите и районите не стартират от една и съща насочна точка. Понастоящем стотици хиляди работни места и доста семейства към момента зависят от веригата за основаване на стойност в бранша на изкопаемите горива, както и от промишлени процеси с високи въглеродни излъчвания, например в региона на въгледобива или стоманодобивната индустрия. 108 от общо 276-те района на Европейски Съюз поддържат инфраструктура за въгледобив, към 237 000 души са заетите в действия, свързани с въглищата, а още десетки хиляди работят в региона на добива на торф и шистов газ.

Постигането на амбициозната цел на Европа за 2050 година изисква обилни старания, а преходът на Европейски Съюз към индиферентност във връзка с климата ще трансформира европейските райони. Ако успеем, можем да понижим доста случаите на преждевременна гибел, дължащи се на замърсяването на въздуха в градовете, които понастоящем възлизат на 400 000 годишно.

В процеса на реализирането на тази цел ще поставим всички старания, с цел да подсигуряваме включването на всички райони, общности и лица. За да помогнем на хората в цяла Европа — от въгледобивните мини в Астурия и Силезия до торфените блата в региона Мидландс — желаеме фондът за обективен преход да подкрепи тези, които се тревожат за своите работни места, и да покажем, че преходът може да донесе благоприятни условия за всички.

Можем да реализираме това да вземем за пример посредством предложение на благоприятни условия за преквалификация на лицата, наранени от прехода, посредством поощряване на основаването на нови работни места в зелената стопанска система и посредством вложения в електрифициран публичен превоз.

Механизмът за обективен преход е нов метод да се привлекат всички хора и да се спомогне за реализиране на благополучие, богатство и по-екологично бъдеще за идните генерации. По линия на този механизъм ще бъде основан фонд за обективен преход със свежи средства в допълнение към бюджета на Европейски Съюз за даване на безплатно финансиране за икономическа диверсификация и за служащи, които би трябвало да бъдат подготвени.

С негова помощ ще бъдат мобилизирани и частни средства за основаване на нови стопански действия, които да заменят замърсяващите. Чрез Европейска инвестиционна банка фондът ще дава на локалните управляващи заеми при удобни условия за финансиране на екологични планове. Взети дружно, тези принадлежности ще доведат до вложения и ще насърчат вложения от порядъка на най-малко 100 милиарда евро.

Разбирането на Европейски съюз е, че нашето благополучие зависи от това на нашите сътрудници. Солидарността ни се управлява от просветения персонален интерес. В нелекото ни всекидневие излиза наяве, че няма страна, която да може сама да преодолее сполучливо огромните провокации. Със Зеления пакт Европа дава образец в прехода към индиферентност във връзка с климата и новата тактика за екологосъобразен напредък.

Разполагаме с уменията, знанията и технологиите, а от през днешния ден имаме и механизъм за привличане на всички в този обективен преход.

Живеем на общ континент и дружно можем да изградим положително и екологосъобразно бъдеще.

Да запретнем ръкави и да стартираме работа!

Съвместна публикация на изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Франс Тимерманс, отговарящ за Европейския зелен пакт, и на комисаря по доближаване и промени Елиза Ферейра. Текстът е възложен извънредно на " Дневник " от Европейската комисия. Оригиналното заглавие е " Как Европейски Съюз ще финансира справедливия преход към неутрална във връзка с климата стопанска система ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР