Климатичните промени влияят на стабилността на океаните много по-бързо, отколкото

...
Климатичните промени влияят на стабилността на океаните много по-бързо, отколкото
Коментари Харесай

Глобалното затопляне променя „фундаментално“ структурата на световния океан

Климатичните промени въздействат на стабилността на океаните доста по-бързо, в сравнение с се смяташе до момента. Това сочи ново проучване, оповестено в сряда в Nature.

Учените проучват данните от последните 50 години и наблюдават метода, по който водата се „ отделя “ от по-дълбоките елементи на океаните.           

Климатичните промени са повлияли негативно на смесването на океаните – развой, който спомага за съхраняването на по-голямата част от непотребната топлота на света, както и на доста количество от въглеродния двуокис.

Водата на повърхността е по-топла, и надлежно по-плътна, в сравнение с тази в дълбините – контрастност, който в допълнение се ускорява от климатичните промени.

Освен това световното стопляне кара големи количества прясна вода (от разтопените ледени покривки и ледници) да се влива в моретата. Това на собствен ред понижава солеността на горните пластове и в допълнение понижава плътността.

Този все по-рязък контрастност сред плътността на океанските пластове затруднява от ден на ден смесването. Съответно кислородът, топлината и водорода съумяват все по-трудно да обхванат в дълбините.

„ Досущ като слой вода върху олио – водата по повърхността, влизаща в контакт с атмосферата, се смесва по-неефективно с намиращия се под нея океан “, споделя водещият създател на изследването Жан-Баптимст Сале от Сорбонския университет.

Той добавя, че макар че учените са знаели за съществуването на този развой, „ ние демонстрираме, че тази смяна настава доста по-бързо, в сравнение с предполагахме: близо 6 пъти по-бързо. “

Научният труд е основан върху наблюдения, осъществени върху температурата и солеността в интервала 1970 – 2018 (включително тези от морските бозайници, следени по електронен път). Фокусът пада върху летните месеци, за които кардинално има и повече данни.

Според учените в международен мащаб преградният слой, отделящ повърхността на океана от по-дълбоките пластове (съпоставяни въз основа на своята плътност), се е заздравил доста повече, в сравнение с се смяташе до момента.

Изследователите откриват също по този начин, че, обратно на техните упования, ветровете, през последния век подсилваните от климатичните промени са увеличавали дълбочината на горния слой на океана с 5-10 метра на десетилетие.

Значителен брой морски животни живеят точно в този слой – тук хранителната мрежа разчита главно на фитопланктони. Със усилването напразно обаче фитопланктоните се изтласкват последователно на по-големи дълбочини – надалеч от светлината, която им оказва помощ да порастват. А това от своя страна въздейства негативно на цялата хранителна мрежа.

„ Това не са дребни промени, от които се вълнуват единствено някои специалисти – споделя Сале. – Те съставляват фундаментална смяна в главната конструкция на нашите океани. И тя е доста по-изявена, в сравнение с предполагахме дсоега. “

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР