Клаудия Шейнбаум посочи кандидата за президент на Мексико през 2024 г.

...
Управляващата партия в Мексико посочи бившия кмет на Мексико Сити
Коментари Харесай

Управляващата партия в Мексико посочи бившия кмет на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум за свой кандидат за президентските избори през 2024 г., което я поставя в най-добрата позиция да стане първата жена лидер в страната.

Мексико ще отиде на избори на 2 юни, за да избере наследник на популярния действащ президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, на когото конституцията не позволява да служи за втори шестгодишен мандат.

61-годишният Шейнбаум беше избран в сряда след поредица от проучвания сред членове на управляващата партия Морена.

Президентът на националния съвет на партията, Алфонсо Дуразо, каза, че Шейнбаум изпреварва бившия министър на външните работи Марсело Ебрард, нейния най-близък съперник, с двуцифрено число в пет партийни проучвания.

Шейнбаум е близък съюзник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор (AMLO) и като кандидат на Морена тя ще се радва на определено предимство. Миналата седмица широка опозиционна коалиция избра за свой кандидат депутатката Хочитл Галвес.

Часове преди изявлението в сряда, Ебрард се оплака от нередности в процеса и каза, че той трябва да бъде преработен, като обвини партията си, че все повече прилича на Институционалната революционна партия, която управлява Мексико в продължение на 71 години, известна с това, че позволява на всеки президент да избира свой наследник.

Той каза, че ще реши в понеделник как да продължи.

Обучен като учен по околната среда, Шейнбаум стои стабилно отляво на идеологическия спектър.

Тя често е повтаряла осъждането на AMLO на неолибералните икономически политики на предишни мексикански президенти, като ги е обвинявала за зейналото неравенство в страната и високите нива на насилие.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР