Класикът на българския рап Ицо Хазарта пееше навремето Хип-хопа Ми/

...
Класикът на българския рап Ицо Хазарта пееше навремето Хип-хопа Ми/
Коментари Харесай

Империята Ми е много по-добра от империята Ти. Нови учебници ще доказват на русначетата, че са най


Класикът на българския рап Ицо Хазарта пееше преди време „ Хип-хопа Ми/ е доста по-добър/ от хип-хопа Тьи “, иронизирайки конкуренцията си от „ Източния бряг “ (разбирай Варна, б.р.) и присъщия й мьек акцент. Днес Хазарта към този момент се подвизава под прякора Христо Петров, носи сакенца и е български народен представител от Политическа партия. Нема неприятно, времената се менят.

Днес Русия ще се опита да убеди децата си в нови учебници, че тя е по-добра от всички останали, останалите са кофти, а тя е била, е и ще бъде черешката върху тортата на международната цивилизация.

След като неотдавна беше публикуван нов обединен учебник по история за горните гимназиални класове, в който войната в Украйна се показва като благородно дело, от 2024 година в Русия и по-малките – от 5 до 9 клас, ще учат по ново пособие по какъв начин и за какво е била основана страната.

Засега за наличието му е известно малко, само че създателят на учебника Александър Чубарян към този момент разкри, че се възнамерява „ преосмисляне “ на термина „ империя “ с акцент към това, че Русия в никакъв случай не е била „ класическа колониална страна “, за разлика от Англия, да речем.

Руската секция на английската БиБиСи незабавно се съветвала с историци, които всеобщо и през смях разясниха, че няма никаква разлика във форматите на империите – по този начин или другояче Русия е завоювала нации и територии и ги е подчинявала на своите цели. А методът на Чубарян в действителност се пробва да „ избели “ или изтрие проблематичните места в историята. Нещо повече: постановката „ добра империя “ служи само за опрощение и на днешните нападателни настроения на кремълската власт.

Задачата на новия учебник на Чубарян е да убеди руснаците (от всички колонизирани народности), че Руската империя „ кардинално “ се отличава от „ класическия колониализъм “ – всички империи имали презморски територии, а тук било просто „ общо пространство “. И когато чеченци, дагестанци, буряти, башкири, татари, тувинци и още десетки дребни нации „ влезнали “ в състава на Русия, те в действителност се включвали в „ общо икономическо пространство “ и по този начин, „ дружно с нея,се превръщали в едно цяло “.

Тези дивотии, дружно с изказванията на другия нов учебник, че „ руските републики удесеторявали благосъстоянието си по време на Съюз на съветските социалистически републики “, че в Съюз на съветските социалистически републики нямало ксенофобия и че националните и антикомунистически придвижвания в Съюза били основани от Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да причинят сепаратистки настроения, демонстрират накъде се движи съветското обучение по история.

Русия е била класическа сухопътна империя, като Монголската, Хабсбургската и ненапълно Османската. Да се опиташ да „ деимпериализираш “ Русия, тъй като не е била морска като Британската или Френската, е много подозрителен опит “, разяснява пред БиБиСи шефът на Украинския теоретичен институт в Харвардския университет Серхий Плохий.

„ Как точно империята е завладявала територии – по море или по суша, няма никакво значение. И едното и другото са класическа колонизация, без значение от метода “, споделя и  Данхаяа Ховалиг – активистка от съветската република Тува.

„ На Русия й стана табиет да се съпоставя с Англия “, иронизира и азербайджанският историк Ариф Юнусов. Той отбелязва, че в съветските документи и книги от XIX век на никое място не се употребява терминът „ присъединение “, а напряко си написа за „ завоюването на Кавказ от Русия “. „ Те непосредствено назовават локалните хора „ туземци “ и изясняват по какъв начин би трябвало да бъдат завоювани “, споделя Юнусов.

Колко дълго почтените (все още) съветски деца ще четат и ще се зомбират от сходни манипулативни исторически учебници, явно зависи от това какъв брой време ще се задържи путинската клика на власт. Когато тя падне, на по-освестените съветски историци ще им се наложи отново да пишат нови учебници. Дали този път ще ги напишат почтено, рационално и от историческа, а не от имперско-политическо-военна позиция, зависи единствено от тях.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР