Класическите германски деликатеси са успели да привлекат вниманието и да

...
Класическите германски деликатеси са успели да привлекат вниманието и да
Коментари Харесай

Германски джолани и вурстчета влязоха в Атласа на вкуса

Класическите немски деликатеси са съумели да привлекат вниманието и да убедят съставителите на кулинарния справочник " 150 именити ресторанта по света и паметните им блюда ". В преди малко оповестения лист с рекомендации за 2023-а година са попаднали три адреса в Германия - необятно известни и известни забележителности в съответните градове.

" Атласът на усета " е основан през 2018-а година като пробен онлайн-пътеводител, отдаден на обичайна районна кухня и рецептите, на локалните съставки и на достоверните заведения за хранене. В работата по съставянето на листата с рекомендации и подготовката на изявленията вземат участие към 30 специалисти.

Първите три места тази година се заемат от заведения за хранене и ястия от Виена, Ню Йорк и Санура на индонезийския остров Бали. Става дума за учредения през 1905-а година ресторант " Figlmüller ", в който се оферират типичен виенски шницели, за ресторанта " Katz's Delicatessen ", съществуващ от 1988-а година и за сандвича Pastrami on rye от менюто на заведението, както и за ресторанта " Warung Mak Beng ", където пържат риба по специфичната рецепта Ikan goreng.

Мюнхенският " Хофбройхаус "

Първият от трите немски ресторанта в листата заема девето място - основаната през 1589-а година мюнхенска бирария " Хофбройхаус ". От нейното меню са подбрани хрупкавият печен джолан, избран като олицетворение на баварските кулинарни обичаи.

" Хофбройхаус " в Мюнхен е магнит за туриститеСнимка: picture-alliance/imageBroker

" Това ядене, приготвено по древен способ, съставлява извънредно сочно свинско месо със златиста хрупкава коричка, съчетано с обичайни гарнитури като картофени кнедли и кисело зеле ", се отбелязва в пътеводителя. Самият " Хофбройхаус " пък е наименуван международен знак на немската кухня.

" Фрю " в Кьолн

Следващият немски ресторант в пътеводителя за 2023-а година е бирарията " Фрю ", която се намира близо до кьолнската катедрала. Пивоварната " Cölner Hofbräu Früh ", която е притежател на ресторанта, е била учредена през 1904-а година и създава обичайна кьолнска бира " Кьолш ".

Печено мариновано свинско с гарнитура - гордостта на " Фрю " в КьолнСнимка: Bernd Jürgens/Shotshop/picture alliance

Съставителите на пътеводителя предлагат на това място да се опита едно от обичайните блюда за района - Sauerbraten по рейнски, което се подготвя от авансово мариновано в оцет месо.

" Братвурстхойхсле " в Нюрнберг

На 55-то място в листата на е обичайният нюрнбергски ресторант с името " Братвурстхойхсле ", т.е. къщичката на печените вурстчета. " Къщичката " има над шествековна история, а рецептата за вурстчетата, които са най-малките в Германия - не по-дълги от девет сантиметра и не по-тежки от 25 грама, е от 1313-а година.

Миниатюрните вурстчета са запазена марка на НюрнбергСнимка: Daniel Karmann/dpa/picture alliance

Нюрнбергските вурстчета се подготвят по правила, записани в така наречен " Указ за месото " от 14-и век - от нетлъсто свинско филе, което се подправя с майоран. Поднасят се с хрян, кисело зеле, картофена салата или самун. В Нюрнберг има даже специфичен музей, отдаден на този деликатес - той съществува от 2021-а година.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР