Китайското стопанство е ускорило растежа си година след като пандемията

...
Китайското стопанство е ускорило растежа си година след като пандемията
Коментари Харесай

Година след настъплението на COVID-19 Китай оглави световния растеж

Китайското стопанство е ускорило растежа си година откакто пандемията от ковид сложи под карантина света. Успешното преодоляване и надзор на болестта са разрешили на азиатския исполин да усили каузи си от международната търговия и вложения.

На 18 януари Пекин регистрира 6.5% растеж на Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на предходната година - много по-бърз от постигнатите преди настъплението на болестта 6% за същия интервал на 2019-а - и по този начин по неоспорим метод изпревари подема на главните си западни съперници. За цялата 2020-а икономическият напредък на Китай е 2.3% и това трансформира страната в единствената огромна стопанска система, която не е позволила спад през изтеклата пандемична година.

Тези резултати ще разрешат на азиатския колос да усили каузи си от международното стопанство с най-високата скорост за новия век. Световният Брутният вътрешен продукт се е свил с 4.2% през предходната година, по данни на Световната банка, което е тласнало приноса на Китай до 14.5% в доларово изражение по валутния курс от 2010-а или две години по-рано от прогнозите.

Силните резултати на Пекин не са елементарна случайност, която ще бъде заличена откакто и другите едри стопански системи стартират да се възвръщат с напредването на имунизациите. Икономисти очават китайският Брутният вътрешен продукт да нарасне с 8.2% през тази година и по този метод да продължи да изпреварва световните си противници, в това число Съединени американски щати. Китайското стопанство се приближава до американското с най-бързите регистрирани до момента темпове. Брутният вътрешен продукт на Китай е бил 71.4% от щатския през 2020-а, по данни на МВФ - с 4.2% повече от 2019-а. По оценка на институт "Брукингс " с тези темпове Китай ще детронира Съединени американски щати като най-голямото международно стопанство през 2028-а.

Китайският президент Си Дзинпин съобщи през предходната седмица, че "времето и събитията " са на страната на Китай през новата година, белязана от метежите в Съединени американски щати. В отговор на комерсиалната война на президента Доналд Тръмп Пекин задълбочи икономическите си връзки с Азия и Европа и стартира да предизвиква вътрешното ползване като мотор на идната фаза на растежа. Ако страната успее да овладее и новите случаи на болни от COVID-19, болестта ще й помогне да затвърди позицията си на световната сцена.

Не единствено растежът на Китай, само че и структурата му има значение за страната и за международната стопанска система. Основен принос за миналогодишното възобновяване има индустриалният бранш, който е най-облагодетелстван от държавните тласъци. Той реализира 7.1% растеж през четвъртото тримесечие на 2020-а против 5.8% през третото. Продажбите на дребно не престават да изостават от промишленото произвеждане със своето нарастване от 4.6% в интервала октомври-декември. Ден преди да огласи данните за Брутният вътрешен продукт, китайската статистика регистрира най-високия в историята месечен търговски остатък през декември 2020-а, последвал три следващи тримесечия на двуцифрен растеж. Износът от Китай е скочил с 18% през предишния месец по отношение на същия интервал на 2019-а.

Тези данни допълват серията от други индикатори, очертаващи китайския стопански взрив. През януари китайската валута прекоси бариерата от 6.5 юана за един щ. $ за първи път от 2018-а и в ранното утро на 18 януари се разменяше против 6.4924 юана за един $. Връщането към напредък броени месеци след експлоадирането на болестта предизвика мощен интерес в вложителите, които наляха към 154 милиарда $ в китайски акции и облигации посредством капиталови стратегии на Хонконг през 2020-а.

Пекин съобщи упоритостите си да удвои до 2035-а размера на брутния си вътрешен артикул по отношение на нивата през 2020-а - поръчка за международен стопански водач. Засега няма гаранции, че тази цел ще бъде реализирана поради големите провокации, вариращи от влошаващите се връзки със Съединени американски щати до прекомерната взаимозависимост от финансирани посредством задължения вложения и бързо застаряващото население.

Ще понижава и ролята на Китай като международен производител и снабдител, която се ускори през предходната година поради ударното разработване на маски, медицински материали и бизнес-карантини. Просто тъй като много държавни водачи стартират да разнообразяват националните индустриални мощности, с цел да понижат зависимостта си от Пекин. Мултинационалните вложители също имат учредения за паника поради непрестанните наказания на Съединени американски щати против китайски компании и обособени мениджъри.

Все отново, ползата към китайския пазар надали ще се изпари. Страната сега има 25% дял от световната междинна класа и бързо растящият потребителски пазар към този момент изпреварва в някои браншове Съединени американски щати и Западна Европа. И "Дженеръл мотърс " и "Фолксваген " са продали повече коли в Китай в сравнение с в личните си страни през 2020-а. "Старбъкс " възнамерява да открие близо 600 нови магазини в азиатския колос през тази година, а "Найки " регистрира за първи път продажби за 2 милиарда $ в Китай в интервала септември-ноември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР