Китайското научно министерство разпореди на хората, участващи в експеримент за

...
Китайското научно министерство разпореди на хората, участващи в експеримент за
Коментари Харесай

Китай забрани генното редактиране на бебета

Китайското научно министерство разпореди на хората, участващи в опит за редактиране на гени , да спрат активността си , оповестява " Дейли Сабах ".

Министерството " изрично се опълчва на случая за редактиране на гени на бебета и е поискано от съответната организация да спре научните действия на съответния личен състав ", оповестяват китайски медии.

Националната здравна комисия проверява изказванията , опитът " съществено нарушава " китайските закони , правилници и етични стандарти ", разяснява Зен Юксин, зам.-министър на Националната здравна комисия. В същото време група от водещи учени декларират, че към момента е прекомерно рано да се вършат опити за непрекъснати промени в ДНК , които могат да бъдат наследени от бъдещите генерации.

Конференцията в Хонконг беше разтърсена от изказванието на китайски академик, че е оказал помощ да се създадат първите бебета с редактиран ген. Лидерите на конференцията приканиха за без значение следствие на изказванието на Джианкуи от Шенжен .

" Ще остана в Китай, моята татковина и ще си подпомагам изцяло с всички по отношение на моята работа ", разяснява ученият, който напусна Хонконг и не взе участие в конференцията през днешния ден.

Няколко водещи учени обявиха, че казусът е индикативен за крах да се саморегулират и смятат, че са нужни по-строги правила или разпореждания .

Генното редактиране за репродуктивни цели може да се употребява в бъдеще " само че единствено когато има непреодолими медицински потребности ", с ясно схващане за рисковете и изгодите и някои други условия, разяснява доктор Виктор Дзау, президент на Националната американска здравна академия, един от спонсорите на конференцията.

" Неспазването на тези насоки би било безконтролно деяние ", добави той.

Други спонсори на тридневната конференция са Академията на науките в Хонг Конг, Кралското сдружение на Обединеното кралство и Националната академия на науките в Съединени американски щати и Националните университетски науки на Съединени американски щати.

 Китайският академик Джианкуи пази генетичната смяна на бебета
Китайският академик Джианкуи пази генетичната смяна на бебета

Изследванията в действителност са разрешени за изхвърлени ембриони, без да се основава бебе-човек
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР