Китайският вирус пълзи към България. Опасният нов коронавирус, който отне

...
Китайският вирус пълзи към България. Опасният нов коронавирус, който отне
Коментари Харесай

Китайският вирус пълзи към България

Китайският вирус пълзи към България. Опасният нов ковид, който лиши 26 живота в Китай, евентуално към този момент е стигнал и до Европа. Не е изключено да има инфектирани, които към момента не са открити. Това разяснява пред Българска национална телевизия анестезиологът-реаниматор доктор Благомир Здравков.
Мистериозният вирус е доста адаптивен. Той към този момент мутира, съобщи в сряда почитан представител на китайските здравни управляващи, представен от ДПА.

ВИЖ ОЩЕ: Смъртта идва от Ухан



Всичко стартира в края на декември. Заразата  потегли на скотски пазар в китайския град Ухан, където се продава и нелегално месо.
Няколко пациенти развиват тежка пневмония като най-после на оказва, че всички те са работили на съдбовния пазар. Досега формалните данни сочат, че 26 души са починали от затруднения - най-много тежки пневмонии. 554-а са инфектирани. Според международните организации обаче броят на инфектираните от дълго време е надхвърлил 2000.

ВИЖ ОЩЕ: Китайският вирус: Вдигат за 3 дни нова болница

Първоначално се знаеше, че вирусът не е от вида на грипните и се среща най-вече в дивите животни. А също и че човек може да се болести единствено при директен контакт с биологичен секрет от изумено животно.
Но за 3 седмици вариантът мутира и здравните управляващи в Китай публично оповестиха, че болестта към този момент върви от човек на човек - по въздушно-капков път. И трансферира границите на Китай. Болни има в Тайланд, Тайван, Филипините Северна Корея, Япония, Съединените щати и даже Русия. Носи признаците на грип, само че бързо настава пневмония с тежки затруднения.

ВИЖ ОЩЕ: Хора падат по улиците поради китайския вирус(ВИДЕО)

 Голямата паника на всички е, че през уикенда може да пламне неконтролируема зараза, защото милиони хора ще пътуват поради Китайската Лунна Нова година, която стартира в събота, а  празненствата не престават цяла седмица.
За да предотврати разпространяването, Поднебесната империя заключи два града. Пекин сложи под карантина 11-милионния Ухан и близкия 7-милионен Хуангган.
Точно в 10 часа сутринта локално време на 23 януари до второ разпореждане спря работата на целия публичния превоз в Ухан - рейсове, влакове, метро, фериботи. Затворени бяха летището и железопътните гари. Жителите на града - епицентър на болестта, бяха посъветвани да не го напущат с изключение на при изключителни обстановки. Местните управляващи желаеха всички да носят маски на публични места и приканиха държавните чиновници да ги носят по време на работа, а търговците да разгласяват табели за посетителите с сходна рекомендация.
В град Хуанган, където са регистрирани 12 заболели, публичният превоз също спря. Влаковете подминават града. Влизането и излизането от него също е неразрешено, с изключение на в извънредно належащи случаи. Тогава коли и пасажери минават през наложителна епидемиологична инспекция. Мерките провокираха всеобщо неодобрение, само че китайските управляващи са непреклонни.
Паниката бързо обхвана света, тъй като китайският вирус доста прилича ТОРС - Тежък изострен респираторен синдром. През 2002 и 2003 година тази особена вариация на ковид повали хиляди души в 30 страни, над 1000 починаха. Това бе повода и Световната здравна организация да се събере в сряда на незабавно съвещание в Женева. Въпреки упованията обаче СЗО не разгласи интернационално изключително състояние, с което внесе леко утешение на обстановката. Ден по-късно обаче поправи позицията си и разгласи изключително състояние в Китай. Световните специалисти молиха към здравните управляващи да вземат защитни ограничения.
Термокамери, които засичат хората с температура 38 и повече градуса, бяха инсталирани на доста летища, в това число и софийското, още преди седмица.
Япония, Южна Корея и Северна Корея стегнаха ограниченията по своите граници. В Сингапур всички пасажери, които идват с полети от Китай, минават обзор, заяви Ройтерс, като се базира на локалните управляващи. Особено внимание се обръща на пасажерите, идващи от Ухан.
Русия също разгласи, че е засилила контрола по границите си.

Мярката се ползва за първи път в света

 

Опитът да се наложи обсада на град с население от 11 милиона души е нещо ново за международната просвета. Така Гауден Галеа, представител на Световната здравна организация в Китай, разяснява слагането на 11-милионния Ухан под карантина. " Досега сходна мярка за публично здраве не е била налагана. На този стадий не можем да кажем, дали това ще проработи или не ", добави Галеа.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР