Китайският учен, създал първите в света генно-редактирани хора, бе освободен

...
Китайският учен, създал първите в света генно-редактирани хора, бе освободен
Коментари Харесай

Пуснаха на свобода създателя на първите ГМО хора

Китайският академик, основал първите в света генно-редактирани хора, бе освободен след три години, прекарани зад решетките.

Хъ Цзянкуей се трансформира в най-голямата научна вест на 2018 година, когато разкри, че е трансформирал генетичния състав на човешки ембриони. След това той сполучливо ги е вградил в матката на дамата, което е довело до раждането на девойки близнаци. На идната година се роди и трето дете с генетични модификации.

Постижението на китайския биолог бе наказано от интернационалната научна общественост. Китай реагира на абсурда и сложи под домакински арест Цзянкуей. През 2019 година ученият бе наказан на 3 години затвор.

Според китайския съд Цзянкуей " съзнателно е нарушил " медицинските разпореждания и е " приложил безогледно технология за редактиране на гени към хуманната асистирана репродуктивна медицина ".

Освобождаването на учения от пандиза беше доказано от осведомени и Цзянкуей отговори на мобилния си телефон.

" Не е комфортно да приказваме сега ", съобщи той пред

Постижението

Хъ Цзянкуей и неговият екип от Южния университет за просвета и технологии в Шенжен употребява генетичният редактор CRISPR, с цел да промени ДНК на девойките, тъй че те да бъдат устойчиви на зараза с ХИВ.

В рамките на противоречивите опити са взели участие осем двойки. При всички тях мъжете са били ХИВ-позитивни, а дамите - не.

Модифицираните бебета обаче не могат да се заразят с вируса, тъй като имат редактирани гени.

Преди светът му да се срине, китайският академик вярваше, че е основал нов способ за " побеждаване на ХИВ ", който ще бъде прегледан за Нобелова премия.

Хората, които го познават, разказват биофизика, като доверчив и упорит мечтател, следвал в най-престижните западни университети.

Хъ Цзянкуей планираше да сътвори клиника, в която да усъвършенства и комерсиализира технологията за модифициране на човешки ембриони.

Последствията

Успешният опит бе посрещнат с гневни рецензии по света и в Китай. Основното терзание на учените е, че генетичният редактор може внесе непредвидими неточности в геномите на родените девойки.

Международните научни и медицински вестник отхвърлиха да разгласяват публикациите на китайския биофизик.

Преди няколко месеца двама старши китайски експерти по биоетика приканиха китайското държавно управление да сътвори изследователска стратегия за наблюдаване на здравето на децата с редактирани гени.

Биоетиците предложиха построяването на особено оборудване, предопределено за децата, родени с редактирани гени. Става дума за доста напреднала болница, която ще се грижи за тях и ще ги учи, търсейки вероятни генетични разновидности и неточности.

Не всички считат претекстовете на предлагането за " алтруистични ". Според критиците на предлагането животът под непрекъснато здравно наблюдаване би бил много подобен до затворническия. Истинският печеливш от това няма да са децата от опита, а учените, които ще натрупат повече информация и ще могат да усъвършенстват технологията за генно модифициране на хора.

Към този миг формалните разработки на генномодифицирани бебета са неразрешени в Съединени американски щати, Китай, Русия и болшинството от страните по света. Постижението на Хъ Цзянкуей от 2018 година показва, че технологията за това към този момент е налична. Само преди няколко дни учени разгласиха цялостния човешки геном, съдържащ 3,055 милиарда съществени единици и 19 969 гена, които кодират протеини. Смята се, че една от изгодите на проучването е обвързвана със основаването на по-точни и прецизни генетични редакции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР