Китайският пазар на електромобили е най-големият в света и много

...
Китайският пазар на електромобили е най-големият в света и много
Коментари Харесай

Китайските производители на електромобили изтласкват западните конкуренти от местния пазар

Китайският пазар на електрически автомобили е най-големият в света и доста специалисти настояват, че това е станало с помощта на дългогодишната политика на държавното управление за субсидиране на промишлеността. В същото време локалните марки бързо печелят благосклонностите на китайските купувачи, в случай че са подобаващи за цената и функционалността, даже в случай че марката не се гордее с дълга история.
Според статистически данни на Китайската асоциация на производителите на леки коли, през първите седем месеца на тази година локалните производители на коли са продали близо 80 % от електрическите транспортни средства с акумулатори в Китай, а някои относително млади играчи даже са съумели да надминат взаимните предприятия на немския авто колос Volkswagen, който през последните години от време на време оспорваше статута на Toyota Motor като най-големия производител на коли в света.

Според китайската методология електрическите коли, задвижвани от акумулатори, се регистрират дружно с хибридите, настрана от колите с горивни кафези. През юли повече от една четвърт от всички продадени в Китай леки коли принадлежат към така наречен категория " транспортни средства с нова сила " (NEV). Преди година единствено един от всеки шест леки автомобила, продадени в Китай, принадлежеше към тази категория. Според прогнозите на профилната асоциация до края на актуалната година в Китайската национална република ще бъдат продадени 6 милиона автомобила от категорията NEV, което е два пъти повече от предходната година. По данни на BloombergNEF до 2040 година размерът на продажбите на такива коли в Китай ще нарасне до 22,3 млн. броя, което ще съставлява една трета от международните размери.
В този подтекст за всички участници на автомобилния пазар е значимо да бъдат лоялни към китайските купувачи, а локалните компании се оправят по-добре. В категорията NEV да вземем за пример китайската компания BYD заема първо място с 29% от китайския пазар през първите седем месеца на тази година за своите електрически и плъгин хибриди. Досега обаче единствено Tesla е получила правото да създава колите си в Китай, без наложително да основава взаимно дружество с локален сътрудник. Дори най-популярният електромобил в Китай, Wuling Hongguang Mini EV, се създава от взаимно дружество с General Motors, в което американската корпорация има по-малко от 50%.
 


Според специалисти, интервюирани от Bloomberg, факторът цена и адаптирането на функционалността на електрическите коли към потребностите на локалния пазар са доста значими за китайските консуматори. Дори plug-in хибридите на локални марки в Китай към този момент костват толкоз или по-малко, в сравнение с стандартните коли с вътрешно горене на задгранични марки, а в тази ситуация с електрическите коли разликата в интерес на локалните артикули е решаваща. Младата марка Hozon, която е на девето място в челната десетка, предлага дребни електрически седани за 12 000 $ на жителите на китайските провинции и до момента никой от задграничните ѝ съперници не може да направи същото.
Китайските производители на коли са по-внимателни към навиците и желанията на китайските купувачи, както и към особеностите на локалната инфраструктура. NIO създава мрежа от станции за бърза промяна на акумулатори, където притежателят на съчетаем със системата електрически автомобил може да добави пробега си за към три минути, без да напуща автомобила. Манипулаторите на специфичната станция ще заменят изтощената батерия със заредена, тъй че на притежателя на автомобила няма да се постанова да търси зарядна станция и да губи време в нея. Основните съперници на Tesla в Китай също се концентрират върху създаването на гласови асистенти, които, разбираемо, дават отговор по-добре на потребностите на локалните консуматори.
Нивото на владеене на транспортни средства измежду китайското население е четири пъти по-ниско от това в Съединени американски щати, а пазарният капацитет в страна с 1,4 милиарда поданици е голям. Големите западни корпорации разполагат с внушителни бюджети, насъбрани в продължение на столетие на пазара на коли с мотори с вътрешно горене, само че това преимущество не всеки път се демонстрира на китайския пазар, защото младите участници нямат баласт от наследени предприятия и инфраструктура. Дори и без тези дефекти Tesla е едвам на второ място в Китай през първите седем месеца на тази година, след локалния тръст BYD.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР