Китайски учени разработиха неинванзивен кръвен тест, наречен PanSeer, който може

...
Китайски учени разработиха неинванзивен кръвен тест, наречен PanSeer, който може
Коментари Харесай

Кръвен тест открива рак при 95 на 100 от хората – години преди появата на болестта

Китайски учени създадоха неинванзивен кръвен тест, наименуван PanSeer, който може да открие злокачествени болести до 4 години преди появяването на първите признаци, написа The Guardian. Нещо повече -–той работи с извънредно висока акуратност. Тестът е засякъл рак при 95 на 100 от изследваните хора, които не са проявявали никакви признаци, само че след това са били диагностицирани със злокачествено заболяване.

“Демонстрирахме, че благодарение на кръвен тест, основан на метилиране на ДНК, могат да бъдат засечени 5 типа рак – до 4 години преди общоприетите способи за диагностициране “, написа екипът в научния журнал Nature Communications.

Учените разясняват, че пробата не предвижда появяването на заболяването, а улавя канцерогенни растежи, които към момента не са провокирали каквито и да било признаци или не са били засечени от други способи.

Този вид проби, известни още като течни биопсии, получават извънредно необятна известност през последните години. Да, новото проучване не е първото, което оповестява за позитивни резултати от кръвни проби при диагностиката на рак. То обаче потвърждава, че това подло заболяване може да бъде засечено доста преди пациентите да имат каквито и да било недоволства.

Учените са изследвали райони от ДНК-то в кръвна плазма за съответни издайнически маркери, наречени метилни групи – те постоянно се натрупват в туморната ДНК. Специални техники им разрешават да засекат и най-нищожните равнища на сходен вид ДНК.

Впоследствие откривателите прибягват до помощта на самообучаващи се компютърни логаритми, с цел да открият дали което и да е ДНК, намерено в кръвоносната система, в действителност е отделено от тумори (на базата на съществуването на тези метилни групи).

За основаването на теста учените са употребявали проби от кръвна плазма, събирана от донори в Китай в интервала 2004-2007 година в границите на широкомащабно изследване.

Източник: The Guardian

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР