Китайски изследователи откриха древен череп, който може да принадлежи на

...
Китайски изследователи откриха древен череп, който може да принадлежи на
Коментари Харесай

Историческо откритие! Череп на нов вид човек

Китайски откриватели откриха античен череп, който може да принадлежи на напълно нов тип човек. Екипът твърди, че това е най-близкият ни постепенен родственик измежду известните типове антични хора, като неандерталци и хомо еректус, съобщи Vesti.

Наречен „ Човекът-дракон ”, екземплярът съставлява човешка група, живяла в Източна Азия преди най-малко 146 хиляди години. Черепът е открит в Харбин, североизточен Китай, още през 1933 година, само че едвам неотдавна е попаднал на вниманието на учените.

Един от водещите английски специалисти по човешка еволюция, проф. Крис Стрингър от Природонаучния музей в Лондон, е член на изследователския екип, проучил находката.

„ По отношение на вкаменелостите през последния милион години, това е една от най-важните открити до момента ”, разяснява ученият. „ Това, което имаме тук, е обособен клон на човечеството, който не е на път да се трансформира в Homo sapiens, а съставлява от дълго време обособен жанр, развил се в района в продължение на няколкостотин хиляди години и в последна сметка - липсващ ”.

Изследователите допускат, че индивидът е имал мощно тяло с огромни кости и мощна мускулатура. Според тях обаче този нов човешки тип е бил по-близък до актуалните хора от неандерталците.

Откритието има капацитет да пренапише историята на човешката еволюция. Видът е наименуван Homo longi, от китайската дума „ 龍 ” (long), която значи змей.

„ Открихме нашето от дълго време изгубено сестринско потекло ”, разгласи Сиджун Ни, професор в Китайската академия на науките и университета „ Хьбей ”. „ Не можех да допускам, че е толкоз добре непокътнат, можете да видите всички детайлности. Това е в действителност невероятна находка! ”

Черепът е голям в съпоставяне със междинните размери на черепите, принадлежащи на други човешки типове, в това число и на нашия. Мозъкът му е съпоставим по мярка с тези на актуалните хора.

Той има големи, съвсем квадратни очни кухини, дебели костни гребени над тях, необятна уста и огромни зъби.

„ Това е мозаечна композиция от примитивни и по-модерни характерности, отличаващи го от всички останали типове хора ”, изясни откривателят.

Черепът е открит през 1933 година от строителен служащ, помагащ за построяването на мост. Тъй като мястото не е изследвано от археолози, не е ясно по какъв начин е живял този античен човешки тип. По това време регионът е бил под японска окупация.

Работникът е скрил находката си в кладенеца край дома си. Там черепът е седял в продължение на 80 години. Преди да почине мъжът разказал на фамилията си за откритието, което направил. В последна сметка това станало известно на управляващите. Така черепът се озовал в ръцете на учените.

Той е най-важното парче от пъзела, който откривателите се пробват да подредят с по-рано проучените кости от антични хора на територията на сегашен Китай.

Учените по света към момента не са единомислещи дали този тип е изцяло нов и незнаен до момента. Според някои специалисти черепът може да принадлежи на така наречен денисов човек - Homo denisova, който се е появил за първи път в региона на Източното Средиземноморие и е се е разселил в цяла Азия. Досега са открити голям брой кости, само че не и цялостен череп от въпросния човешки тип.

Китайските откриватели обаче не са съгласни с тази теза и считат, че се касае за до момента незнаен тип хора, еволюирали в Източна Азия. Предстоящите проучвания и ДНК проби, в случай че от черепа може да бъде извлечена такава, ще потвърдят кой е прав.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР