Китайски астрономи публикуваха първите широколентови рентгенови изображения на небето, направени

...
Китайски астрономи публикуваха първите широколентови рентгенови изображения на небето, направени
Коментари Харесай

Китайски астрономи получиха първите рентгенови карти на небето, направени от малък сателит

Китайски астрономи разгласиха първите широколентови рентгенови изображения на небето, направени от дребен спътник, изстрелян в околоземна орбита предишния месец, заяви организация Синхуа.

Сателитът, изстрелян на 27 юли благодарение на ракета притежател на твърдо гориво, носеше широкообхватен рентгенов телескоп, заяви Националната астрономическа обсерватория на Китай.

По време на четиридневното наблюдаване в околоземна орбита телескопът направи рентгенови и енергийни изображения на доста небесни тела в галактиката Млечен път и отвън нея.

Рентгеновият телескоп съдържа 36 микропорести композитни лещи с око на омар и четири CMOS датчика, всички създадени в Китай. Благодарение на това зрителното поле на телескопа доближава до 340 градуса, което е стотици пъти повече от други телескопи с сходно предопределение.

Това е образцов модул за спътника EP (Einstein Probe, т.е. Айнщайн сонда), който сега е в развой на създаване. Когато новият спътник бъде подготвен, той ще носи общо 12 рентгенови телескопа.



Сондата Einstein Probe е план за разкриване на небесни тела с рентгеново лъчение и неподвижни черни дупки, излъчващи високоенергийно излъчване.

Рентгеновият телескоп до момента е снимал централната част на Млечния път. Резултатите от това изображение демонстрират, че единствено една образна проба може по едно и също време да открие рентгенови лъчи от доста разнообразни източници, в това число тези, предавани от звездни черни дупки и неутронни звезди.

Тези констатации съответстват съвсем тъкмо с прогнозите на симулациите. Изображенията на останките от известна супернова в съзвездието Лебед демонстрираха, че комплицираните лещи на телескопа са способни да записват дифузна радиация и че датчиците на телескопа са способни да обработват високи спектрални разграничителни качества.

Според Китайската обсерватория телескопът е разкрил и релативно едва рентгеново лъчение от квазар на 814 светлинни години от Земята. Квазарите са сходни на звезди небесни тела, които излъчват ярка светлина и радиовълни на големи дистанции.

Телескопът видя и Големия Магеланов облак покрай Млечния път.

Обсерваторията сподели, че тестванията, извършени през август, демонстрират, че телескопът работи както би трябвало и поставя солидна основа за задачата на сондата Айнщайн.

Юан Уеймин, един от старшите учени на задачата и помощник в Националната астрономическа обсерватория на Китай, сподели, че резултатите от изображенията на телескопа са изключителни и както се чака, това е първокачествен измервателен инструмент.

Рентгеновият телескоп е създаден от Националната астрономическа обсерватория на Китай и Шанхайския институт по техническа физика на Китайската академия на науките.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР