Китайската държавна медия изглежда е цензурирала един от своите видеоклипове,

...
Китайската държавна медия изглежда е цензурирала един от своите видеоклипове,
Коментари Харесай

Стихотворение за мързеливи чиновници доведе до цензура в Китай

Китайската държавна медия наподобява е цензурирала един от своите видеоклипове, откакто феновете са забелязали, че в него се съдържа класическо китайско стихотворение за корумпирани и снизходителни водачи, които пренебрегват националните рецесии.

Видеоклипът, направен от формалната държавна медия " People`s Daily ", е имал за цел да разпространява град Ханджоу, който е хазаин на Азиатските игри този месец, като покаже литературните връзки с града, споделя английският вестник " Гардиън ". Едно от показаните в клипа стихотворения - това на Лин Шън - обаче повдигна някои въпроси.

Произведението е написано през 12 век и се пояснява като рецензия към владетелите от династията Сун. В него се слагат обвинявания против корумпирани чиновници, които бягат от размирните земи в Ханджоу и подценяват битките и рецесиите на елементарните хора, до момента в който се любуват на личния си живот по ленив метод и под въздействието на алкохол.

Самото стихотворение е необятно известно и не е цензурирано, само че специалисти означават, че включването му в рекламния видеоклип за града допуска, че продуцентите на видеото евентуално не са осъзнали, че описанията на хората, които се забавляват в Ханджоу, в действителност са политическа ирония.

Във видеото на " People`s Daily " е включено и друго стихотворение, чийто текст постоянно се употребява за заобикаляне на цензурата към клането на площад Тянанмън на 4 юни 1989 година
Историческото събитие съставлява серия от студентски митинги.Те са принудително смазани на 4 юни, когато китайското държавно управление афишира военно състояние и даже изпраща войски да окупират централните елементи на Пекин.В днешно време това е една от най-чувствителните и най-цензурираните тематики в комунистическата страна, защото се свързва с въпроса за легитимността на ръководството на комунистическата партия в страната.
Видеоклипът с двете стихотворения беше бързо свален, само че не и преди да бъде гледан най-малко 130 хиляди пъти в профила на People`s Daily и друга държавна медия, сочи инспекция на уеб страницата за наблюдаване на цензурата Free Weibo. Няколко други акаунта също са споделили видеото. Хаштагът, който е употребен за разпространение на клипа, към този момент не демонстрира никакви резултати

Китай постанова строга цензура по въпроси, които счита за чувствителни - от деколтето на дамите до рецензията на комунистическата партия. Идеологическият надзор се ускори при ръководството на Си Дзинпин, като става все по-авторитарно, с репресии против деятели, дисиденти и критици. Преди дни се появи информация, че държавното управление приготвя проектозакон, който ще криминализира мнения, облекла или знаци, които " подкопават духа " или " накърняват възприятията " на страната.

Чрез цензурата страната се пробва да овладее всевъзможни признаци на гражданско неодобрение, каквото има по няколко мотиви, в това число метода, по който управляващите се оправиха с неотдавнашните смъртоносни наводнения в районни региони. Междувременно китайската стопанска система се бори и с рекордно високи равнища на младежка безработица, които престанаха да се регистрират, откакто ръководещите стопираха да разгласява данните за нея предишния месец.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР