Китай трябва да посредничи за бъдещи преговори за мир между

...
Китай трябва да посредничи за бъдещи преговори за мир между
Коментари Харесай

Преговори за мир. Какво иска Борел от Китай

Китай би трябвало да посредничи за бъдещи договаряния за мир сред Русия и Украйна, защото западните сили не могат да изпълнят тази роля. Това заяви висшият представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел, съобщи Агенция Франс Прес.

Пекин до момента се въздържа от осъждането на нападението на Москва против Украйна, защото се стреми да поддържа тесни връзки с Русия.

За първи път във вторник външният министър Уан И заяви, че Китай „ надълбоко съжалява, че е избухнал спор сред Украйна и Русия, и обръща извънредно внимание на вредите, понесени от цивилните “, заяви държавната телевизия CCTV.

„ Няма опция... Трябва да е Китай, сигурен съм в това “, сподели Борел в изявление за испанския ежедневник El Mundo. " Дипломацията не може да бъде единствено европейска или американска. Тук китайската дипломация играе роля ", добави той.

Борел сподели, че е " явно ", че Европейски Съюз и Съединените щати не могат да посредничат, и изключи възраждането на по този начин наречения Нормандски формат, четиристранна дипломатическа рамка, включваща Русия, Украйна, Франция и Германия.

Форматът е основан през 2014 година в опит за преустановяване на сраженията сред Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на страната.

Преговорите сред Москва и Киев за търсене на метод за преустановяване на кървавия спор ще се възобновят в понеделник, сподели украинският договарящ Дейвид Арахамия, откакто нашествието на съветския президент Владимир Путин навлезе в 10-ия си ден.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР