Китай се опитва да замени вноса на полупроводници със собствени

...
Китай се опитва да замени вноса на полупроводници със собствени
Коментари Харесай

Кадри и финансиране не достигат на китайската чип-индустрия


Китай се пробва да размени вноса на полупроводници със лични чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните години Китай прави всичко допустимо да развие своята полупроводникова промишленост и да стане по-независим от непознатите технологии. Но азиатската страна се натъква на компликации, които не са подбудени единствено от глобите на Съединени американски щати, сочи отчет на учени . Те разпознават два съществени казуса: липса на фрагменти и финансиране.

Още през 2020 година управляващите на КНР се пробваха да разработят проект за заменяне на вноса в полупроводниковата промишленост, защото обособени китайски компании бяха обект на санкционни ограничавания от страна на Съединени американски щати. Сега, когато натискът се ускори, китайски учени идентифицираха редица проблеми, които попречват напредъка на локалната полупроводникова промишленост – това са на първо място дефицит на дипломиран личен състав и финансиране за фундаментални проучвания.

Констатациите, за които оповестява Блумбърг, бяха огласени неотдавна в публикация от двама старши учени на Китайската академия на науките – Луо Джунвей и Ли Шушен. Статията е оповестена в китайските обществени мрежи и има за цел да хвърли светлина върху положението на проекта за заменяне на вноса в полупроводниковата промишленост на страната.

Очаквано, учените в своите рекомендации следват Си Дзинпин, който към този момент очерта главните вектори в тази област по време на речта си на есенния конгрес на КПК. Според ръководителя на китайската страна, локалната промишленост би трябвало да преодолее глобите на Съединени американски щати посредством модернизиране и унищожаване на слабите звена във веригите за доставки.
още по темата
Китайските производители, съгласно учените, би трябвало да изградят портфолио от патенти, обхващащи съвременни материали, съставни елементи и способи за произвеждане на чипове, които ще разрешат на локалните компании да се отърват от зависимостта от американските технологии.

„ Трябва да насърчаваме тези учени, които преследват задачите на истинското развиване и се отхвърлят от примитивното и монотонно следване на непознати хрумвания ”, приканиха представители на китайската научна общественост. Основните проблеми в китайската полупроводникова промишленост, съгласно тях, в този момент остават дефицитът на личен състав и финансиране за фундаментални проучвания.

Китайските учени не преглеждат вероятната консолидация на напъните на Съединени американски щати, Холандия и Япония в региона на ограничението на достъпа на китайски компании до съвременно литографско съоръжение, нито оферират ответни ограничения – тези въпроси не са обсъждани и на закрити срещи на Академията на науките, съгласно източниците на Блумбърг.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР