Китай се опитва да повлияе на вота в САЩ с

...
Китай се опитва да повлияе на вота в САЩ с
Коментари Харесай

По примера на Русия: Китай се опитва да се намеси в изборите в САЩ?


Китай се пробва да повлияе на вота в Съединени американски щати с дезинформационна акция, в която вземат участие китайски хакери, сочи отчет на Mandiant. " Пекин от ден на ден копира съветските тактики за дезинформация ", споделя Румена Филипова.

На. И ето, че още веднъж има опити за интервенция в изборния развой, излиза наяве от, оповестен неотдавна. Според него в онлайн пространството тече дезинформационна акция, опитваща се да подхранва политическото напрежение в Съединени американски щати преди вота, която в огромна степен е свързана с китайски хакери. Сред разказите, които хакерите се пробват да прокарат в американското онлайн пространство, са опити за обезсърчаване на американците да гласоподават, всяване на подозрение в европейските съдружници на, както и изказвания, че Вашингтон носи отговорност за саботажите на газопровода " Северен поток ".

Китай става все по-агресивен 

Опитът за интервенция в изборния развой на Съединени американски щати е сюжет, прочут от изборите за президент през 2016 година, когато Москва бе упрекната в умишлена хибридна акция против демократичния избор в страната. обаче рядко се е намесвал толкоз отявлено в непознати вътрешни процеси. Но наклонността пропагандните дейности на Пекин да стават все по-агресивни се задълбочава, счита Румена Филипова, съосновател на Института за световни разбори. " Нещо, което следим още от началото на пандемията от ковид, е методът, по който Китай изостри пропагандната си активност в света ", споделя експертката.
Редакцията предлага
Според Филипова тази податливост на Пекин би трябвало да се преглежда в общите трендове на развиване на китайската външна политика в последните години. " Постепенно те стопират да работят по метода, по който са работили преди - да се развиват стопански и да не бъдат нападателни на интернационалната сцена, тъй като това вероятно би довело до нападателна акция и против тях ", разяснява експертката. По думите ѝ тази наклонност се следи по-ясно напоследък и това е обвързвано с консолидацията на власт от Си Дзинпин във вътрешно отношение. " В интернационален проект Китай към този момент доста по-ясно работи против Запада и това опълчване е все по-изострено. "

Копиране на тактиките на Русия

Филипова отбелязва и очевидната аналогия сред метода на Китай и този на Русия. " Китай от ден на ден копира съветските тактики, тактики и послания за дезинформация ", споделя експертката. " В момента е доста подобен методът, по който китайците се пробват да насаждат разделяне в американското общество и да всяват съмнение в демократичната система. "

Хибридните офанзиви, които китайски хакери подхващат против Запада, демонстрират, че Пекин се учи от съветските тактики, споделя Филипова. Според нея съвпадението на дезинформационните наративи е явен знак, че Пекин и Москва споделят един мироглед както за интернационалните връзки, по този начин и за мястото си в света. " Те са обединени между тях от своята антизападна политика и цялостна ориентировка в интернационалните връзки ", споделя Филипова.

Фактът, че Китай не дава еднопосочен отговор на въпроса поддържа ли Русия във войната в Украйна, е нещо особено за външната политика на Пекин, счита експертката. Според нея това е тактика, с която Китай се пробва да избегне отрицателните последствия за себе си от очевидна и директна поддръжка за Русия - такива би имало изключително в стопански проект. " Китай обаче несъмнено демонстрира своята действителна устременост в хибридните си дейности, подкрепяйки съветските дискурси ", разяснява Филипова.

Аналогии сред сюжетите Украйна и Тайван

Подкрепата на Китай за Русия във връзка с войната проличава и в това, че част от дезинформационните послания, открити от отчета на Mandiant, са директно свързани с съветското опълчване със Запада. " Това, че саботажът на " Северен поток "  присъства в наративите показва ясно, че Китай поддържа съветските дейности, които са нападателно ориентирани против Запада ", смята Филипова.

Според нея Пекин вижда ясна прилика и сред позицията на Москва по отношение на Украйна, и своята по отношение на Тайван. Принципът, който Русия употребява като един от главните стълбове на дезинформационната си тактика - прехвърлянето на виновност върху Запада, е също тактика, която Китай би желал да заемства. " При евентуално изостряне на напрежението с Тайван, Китай сигурно ще употребява този способ, с цел да трансферира виновност върху Съединени американски щати, които са и най-важният съдружник на Тайпе. Затова и Пекин употребява този миг, с цел да прави опити за вмешателство в американската система ", разяснява експертката.

Опит за удар по основите на американската народна власт

Филипова е безапелационна, че с опита си за интервенция в междинните избори в Съединени американски щати, Китай не се пробва да поддържа някой съответен претендент за сметка на различен. " В Америка несъмнено няма политическа мощ, която да показва прокитайска позиция. Там политическият консенсус е в това, че Китай съставлява опасност за международния ред и правилата и нормите, върху които той е открит ", споделя експертката.

Част от дезинформационните послания, открити от изследването на Mandiant, са ориентирани точно към обезсърчаване на американците въобще да гласоподават на междинните избори. Това кара Филипова да счита, че това, което Пекин се пробва да реализира, е доста по-мащабно. " Те употребяват тази опция да насаждат разделяне като цяло в обществото и да подкопават доверието в демокрацията, политическите институции и да настройват едни публични групи срещу други. "

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР