Китай принципно е на неутрална позиция, що се отнася до

...
Китай принципно е на неутрална позиция, що се отнася до
Коментари Харесай

Войната в Украйна: как в Китай тиражират пропагандата на Кремъл


Китай кардинално е на неутрална позиция, що се отнася до войната в Украйна. Прокремълските послания в онлайн пространството на азиатската страна обаче разкриват напълно друго. 

Китай публично заема неутрална позиция във връзка с нашествието на Русия в Украйна, само че неговите онлайн маневри демонстрират друго

Близките връзки сред съветските и китайските държавни медии са съдействали за усилването на съветската агитация в китайските обществени медийни платформи като Weibo, твърди в отчет тайванската организация за кибер мониторинг Doublethink Lab. Анализаторите допускат, че това е част от напъните на Пекин да ускори, до момента в който тя се бори с " непознати сили, които се месят във вътрешните ѝ работи " и с " финансирания от чужбина нацизъм ".

Джери Ю от Doublethink Lab написа в отчета, че от началото на съветската инвазия на 24-и февруари китайските държавни медии и авторитетните профили във Weibo популяризират съветска агитация по отношение на Украйна. " Китайските държавни медии като Global Times възприеха аргументацията на Путин против разширението на НАТО при експлоадирането на спорове, след което се концентрираха върху аспекта на денацификацията, цитирайки речи и изказвания на съветски държавни чиновници ", показва анализаторът.

Експерти като Сара Кук, директорка на отдела за проучвания на Китай, Хонконг и Тайван в американската фондация " Фрийдъм хаус ", имат вяра, че тези пропагандни старания са от изгода на Китайската комунистическа партия. " Ясно е - елементи от партийния уред са решили, че от стратегическа позиция е в интерес на ККП, в случай че не и на цялостен Китай да се се оказва и на разказите за протичащото се в Украйна ", разяснява тя.

Пропагандата: способи на разпространяване

В отчета на Doublethink Lab се отбелязва, че преди войната китайската общност не е била осведомена с дискурса за " украинските нацисти " и съответните тематики въобще не са се радвали на внимание в Китай. Дни преди нашествието управляващите са издали инструкция, изискваща китайските медии да разгласяват наличие единствено от формалните държавни медии, които са подписали контракти за съдействие с съветските държавни медии още през 2015-а година.
Редакцията предлага
Накоро след съветското навлизане в Украйна на 24-и февруари, китайските държавни медии и китайското външно министерство започнаха да популяризират информации, повтарящи изказванията на съветските медии. Като да вземем за пример, че украинският президент Володимир Зеленски бил напуснал Киев или, че украинските бойци се били предали. Същевременно се цитираха съветски публични лица д изказванията, че украинското държавно управление е нацистко.

Паралелите са подвеждащи

Докладът на Doublethink Lab показва и, че три дни след началото на войната авторитетни профили в Weibo са почнали да популяризират подправена вест от 2019-а година за това, че американското държавно управление е финансирало членове на украинския батальон " Азов " да вземат участие в митингите през същата година в Хонконг.

" Тази тактичност сполучливо обвърза полемиката за нацизма с дългогодишните изказвания за " интервенция на непознати сили във вътрешните работи на Китай " в китайското онлайн пространство и по този начин повлия на публичното мнение да поддържа нахлуването на Русия в Украйна ", написа Джери Ю в разбора.

Той предизвестява и, че съветската политическа агитация продължава да се популяризира посредством Weibo, Douyin, YouTube и други платформи, създавайки отрицателен облик на Украйна измежду китайските консуматори.

На 24-и март представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отхвърли обвиняването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Китай популяризира неистини и дезинформация за протичащото се в Украйна. " Да се упреква Китай, че популяризира подправени информации за Украйна, е чиста дезинформация ", сподели представителят на ежедневната си конференция.

Сара Кук от фондация " Фрийдъм хаус " разяснява, че пропагандните старания на Китай са ефикасни и поради съпътстващата ги цензура. " Ако гласовете в самия Китай, в това число тези на някои видни интелектуалци, или наличия като тези във видеоклиповете на пребиваващ в Украйна китаец не бяха ограничавани, пропагандата щеше бъде доста по-малко резултатна ", рече тя пред Дъждовни води.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР