Китай предприе огромна стъпка в посока дългоочакваното отваряне на финансовата

...
Китай предприе огромна стъпка в посока дългоочакваното отваряне на финансовата
Коментари Харесай

Китай отваря финансовата си система за чуждестранни играчи

Китай предприе голяма стъпка в посока дълго чаканото отваряне на финансовата й система, предава Bloomberg. Пекин ще отстрани рестриктивните мерки, съгласно които задгранични лица не могат да имат банки и други компании, които ръководят активи, като ще разреши и на непознати сдружения да получават мажоритарна благосъстоятелност в застрахователни компании.

Новите правила, показани на брифинг за публицисти в петък, ще дадат невиждан достъп на световните финансови компании до втората най-голяма стопанска система в света.

Китай към този момент направи няколко стъпки, с цел да отвори пазара на акции и облигации на задгранични вложители и интернационалните банки. Дълги години обаче те бяха ядосани поради рестриктивните мерки в собствеността, което ги правеше маргинални играчи в една от най-бързорастящите международни стопански системи. " Съобщението, че Китай продължава да се отваря към света и да трансформира пазарите по-международни и по-пазарно насочени, е основно ", споделя Шен Джиангуанг, основен икономист в Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг.

През 2016 година задгранични банки са държали 436 милиарда $ в активи в Китай, към едвам 1.26 % от общите и най-малкият дял от 2003 година насам. Намаляването на регулациите се приема като добра вест, само че това не значи наложителен огромен триумф в близко бъдеще. Те би трябвало да се оправят с конкуренцията на държавните съперници, които преобладават финансовата система и имат близки връзки с гигантските компании, които движат китайската стопанска система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР