Китай отчита за пети пореден ден рекорден брой новозаразени с

...
Китай отчита за пети пореден ден рекорден брой новозаразени с
Коментари Харесай

Китай отчете Covid рекорди за пети пореден ден на фона на безцпрецедентни протести срещу Си Цзинпин

Китай регистрира за пети следващ ден рекорден брой новозаразени с Covid-19, съобщи Ройтерс. В неделя новите случаи са били 40 347, от които 36 525 асимптоматични, а 3722 - със признаци на болестта, демонстрират данните на Националния здравен комитет, оповестени в понеделник.

Ден по-рано новозаразените бяха 39 791.

За последното денонощие няма регистрирани смъртни случаи в Китай. До момента в страната са регистрирани от появяването на вируса общо 311 624 случая със признаци на заболяването.

В неделя в Китай избухнаха демонстрации против строгите ограничаващи ограничения, които властта постанова в напъните си да поддържа политиката на " нулев коронавирус ". На митингите бяха издигнати и антиправителствени лозунги, измежду които претенции за оставката на президента Си Цзинпин и промяна на еднопартийния модел. Протестите продължиха в някои китайски градове и в понеделник, а полицията разпръсна стотици стачкуващи в дипломатическия квартал в столицата Пекин, заяви ДПА.

На видеоклип от Шанхай се чува по какъв начин стачкуващи скандират " Си Цзинпин! Долу! ККП! Долу! " по адрес на водача на Китайската комунистическа партия и самата партия. Това е невиждана от десетилетия насам демонстрация на опозиция против ръководещите в Китай, разяснява АП.

Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си заяви в неделя, че един от нейните публицисти, отразяващи митинг в Шанхай, е бил арестуван и измъчван от китайската полиция , преди да бъде освободен няколко часа по-късно, заяви Ройтерс.

" Би Би Си е извънредно загрижена от отношението към нашия публицист Ед Лорънс, който беше арестуван и му бяха сложени белезници, до момента в който отразяваше митингите в Шанхай ", сподели представител на медията.

" Той беше арестуван в продължение на няколко часа, преди да бъде освободен. По време на ареста той е бил обичай и ритан от полицията. Това се е случило, до момента в който е изпълнявал работата си като упълномощен публицист ", се споделя в известието.

Според Би Би Си не е било обещано безапелационно публично пояснение за задържането на журналиста.

" Ние не разполагаме с никакво публично пояснение или опрощение от китайските управляващи, с изключение на изказванието на чиновниците, които по-късно са го освободили, че са го задържали за негово лично положително при положение, че се болести с Коронавирус от тълпата ", споделя Би Би Си.

Три години от появяването на ковид, Китай остава единствената огромна страна, която се пробва да спре разпространението му с " нулев коронавирус " води до блокиране на достъпа до някои квартали в продължение на седмици. А в огромните градове милиони хора бива тествани за коронавирус ежедневно, напомни организацията.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР